Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Енчев: За възстановяването на задължителната казарма трябва референдум

Енчев: За възстановяването на задължителната казарма трябва референдум

"Възстановяването на задължителната казарма представлява фундаментална промяна в обществения договор между държавата и младежите. При такава фундаментална промяна трябва да се проведе задължително референдум", коментира независимият депутат Велизар Енчев.

"Възстановяването на задължителната казарма представлява фундаментална промяна в обществения договор между държавата и младежите. При такава фундаментална промяна трябва да се проведе задължително референдум", коментира независимият депутат Велизар Енчев в ефира на bTV. Изказването му бе в отговор на предложението за възстановяването на задължителната казарма на депутата от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, който също бе в студиото на националната телевизия.

"Светът е съвсем променен в сравнение с 2006-2007 година. В сегашното си положение и състояние българската армия не е в състояние да изпълни своите конституционни задължения за защитата на териториалната цялост и суверенитета на България", аргументира се Каракачанов, изтъквайки, че множеството конфликти както в Близкия изток, така и в самата Европа налагат подготовката на качествени военни кадри, които да защитават интересите на страната ни при нужда.

Енчев, от своя страна, атакува предложението, като подчерта, че военно обучение може и вероятно трябва да залегне в училищните и университетските програми. Независимият депутат обаче атакува и друг важен въпрос, свързан със задължителната казарма, а именно необходимият финансов ресурс.  По негови изчисления възстановяването на наборната служба ще струва на държавата 1.5 млрд. лв. на година.

6-месечна наборна служба за пълнолетните момчета ще струва на бюджета 100 млн. лв. на година, контрира Каракачанов. Изчисленията на лидера на ВМРО се базират на факта, че всяка година 25 000 младежи навършват пълнолетие и 30% са необразовани (за тях Каракачанов има други идеи) или имат някакви здравословно проблеми – остават 16 000 годни за служба. Ако се приеме, че са нужни 1000 лева на войник, това прави 16 млн. лв. на месец или около 100 млн. лв. на година. Енчев, от своя страна, напомни, че здрави казарми в страната няма.

Предложението на Енчев е учениците да получават обща войскова подготовка в училище, а студентите - специализирана военна подготовка. Контрааргумента на Каракачанов бе, че по стандарт подготовката на един войник трае минимум 3-4 месеца. По думите му, няма как с 2 часа седмично учениците да придобият такава квалификация.

Задължителната казарма у нас бе отменена през 2008-ма година. За връщането й се заговори след като Министерството на отбраната обяви, че подготвя промени в Закона за резерва, които предвиждат задължителното зачисление на всички мъже между 18 и 32 години към военните окръжия. Това трябва да възстанови "оредяващия" резерв, който в момента е съставен от бивши военни и преминали казарма мъже.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега