Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕС въвежда нови правила за етикетите на гумите, които целят намаляване на емисиите

ЕС въвежда нови правила за етикетите на гумите, които целят намаляване на емисиите

На автомобилните гуми се дължи между 20% и 30% от потреблението на гориво от превозното средство, което прави избора на гуми особено важен, изтъкват от Европейския парламент.

Европейският съюз въвежда нови правила за етикетите на гумите. Те ще дадат на купувачите възможност да изберат такива, които консумират по-малко гориво и генерират по-малко емисии. Целта на новата мярка е да се достигне до поставената цел от намаление на вредните емисии на парникови газове с поне 40% до 2030 г. и с поне 60% до 2050 г., спрямо нивото от 1990 г.

Сухопътният транспорт отговаря за около 22% от общите емисии в ЕС, като транспортът е секторът, в който емисиите са по-големи, отколкото през 1990 г. На автомобилните гуми се дължи между 20% и 30% от потреблението на гориво от превозното средство, което прави избора на гуми особено важен, изтъкват от Европейския парламент.

Етикетите ще съдържат информация за горивната ефективност на гумите и сцеплението на мокра настилка, като тя ще бъде оценена на скала от A до G (по подобие на етикетите за енергийна ефективност на домакинските уреди). Потребителите ще разполагат и с данни за нивото на шум на гумите извън автомобила, изразен в децибели.

В бъдеще може да бъде добавена и информация за сцеплението на заснежена и ледена настилка, както и за очаквания пробег и износване (което води до замърсяване с микрочастици пластмаса), когато се появи надежден метод за тестване. Етикетите ще трябва да бъдат ясно видими за потребителите, изложени при всички видове продажба, включително онлайн, и ще трябва да съдържат QR код за лесно сканиране.

Новите етикети ще позволят на купувачите да изберат по-ефективни гуми, което ще им спести пари, но и ще намали емисиите от управлявания от тях автомобил. Информацията за сцеплението на мокра настилка ще подобри безопасността на пътя, а данните за шума ще допринесат за намаляване на шумовото замърсяване от коли.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега