Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Гледаме четири кратки филма "За Балкана и хората" в Бургас този вторник

Гледаме четири кратки филма "За Балкана и хората" в Бургас този вторник

Възможно ли е да се печели в Натура 2000 зона и, едновременно с това, да се помага на природата? Може ли да се пресметне колко струва запазената природа и възвръщането на редките български породи и как се раждат природозащитници? На тези въпроси ще отговорят четири кратки филма, обединени под заглавието "За Балкана и хората".

Възможно ли е да се печели в Натура 2000 зона и, едновременно с това, да се помага на природата? Може ли да се пресметне колко струва запазената природа и възвръщането на редките български породи и как се раждат природозащитници? На тези въпроси ще отговорят четири кратки филма, обединени под заглавието "За Балкана и хората".

Бургазлии и гостите на града ще имат възможността да ги видят на 12-и април, от 18:30 часа на ул. "Патриарх Евтимий" №9. Четирите видеа ще проследят пътя на чистата и вкусна храна от старопланинските ливади и пасища до трапезата ни. Историитесе случват в района на Западен и Централен Балкан, а филмите са заснети презлятото на 2015 г. в парк Българка, в местността Узана край Габрово, в селатаРепляна, Превала и Брезе, в с. Васил Левски, край Калофер, по време на Зеленитедни в София и Фестивала на местните породи в Чипровци и др. 

Акцентът впървия филм е опазването на местните породи като каракачанска овца, българскамурра и реплянска овца, които са отглеждани у нас в продължение на векове и сасе приспособили отлично към местните условия на живот. Затова днес притежавамеистинско генетично съкровище, което трябва да опазим, защото местните породидомашни животни са по-издръжливи, невзискателни към храната и неподатливи наболести.

Филмът„Подкрепа за фермери и пчелари“ демонстрира връзкатамежду запазената природа, отговорното животновъдство и здравословната храна.Домашните животни изпасват ливадите и поддържат пасищата, които са дом на редкивидове. С намаляването на овцете освен, че изчезва вкусната храна от семейнитеферми и местните хора губят препитанието си, намалява и биоразнообразието.

Затова запазването на малките стопанства е пример как може да се развивауспешен семеен бизнес в Натура зони, като същевременно се възраждат традициитеи опазва биологичното разнообразие. Фермерските пазари “Храна от Балкана” саедно от местата, където може да се опитат продуктите на тези стопанства и да сиприпомним забравените вкусове на истинско кисело мляко, овче и козе сирене,пчелен мед и сладко от диви плодове.

Проектът„За Балкана и хората“ подпомага редица бизнес начинания и финансови механизми,които носят полза както за местните хора, така и за природата – фото-лов иекотуризъм, производство на сладка и сокове изцяло от горски ресурси и др.,които са представени в третия филм „Природа и бизнес“.

Дазапалиш децата за природата, да ги научиш да се вглеждат в нея, да я познават ипазят е част от мисията на природозащитните организации. Защото от тези децаизрастват бъдещите консервационни лидери, както и доброволците, които беззначение от своята професия продължават да помагат на природата. Такава езадачата на Детската природна академия Узана, на лекциите в Биологическияфакултет, на финансираните дипломни работи за биоразнообразие – „даотгледат природозащитници“с една единствена цел – за да остане природа в България. 

Четирите филма са създадени от Моноколектив и проект „За Балкана и хората“ с финансовата подкрепа наБългаро-швейцарската програма за сътрудничество. След прожекцията им щеима среща с част от героите и авторите на филмите. За всички гости ще има ивкусна дегустация с храна от Балкана.

Проект„За Балкана и хората“ се изпълнява в Западна и Централна Стара планина в 9Натура 2000 зони и три парка: "Българка", "ВрачанскиБалкан" и "Централен Балкан". Проектът се бори за наградата Натура 2000 на ЕК в категорията Социално-икономически ползи и за наградата на публиката с още 24 проекта. Можете да подкрепите инициативата тук.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега