Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Как да удължим живота на дрехите си и защо е важно това?

Как да удължим живота на дрехите си и защо е важно това?

Всяка дреха в гардероба ни има принос към замърсяването на околната среда, особено синтетиката.

В глобален план модните тенденции се ориентират към устойчивост и екологичност. Все повече световни брандове търсят начин да промотират колекции от рециклирани материали и екологични влакна, в опит да стимулират една по-зелена среда за модата и облеклото. Както сме Ви разказвали обаче всяка дреха в гардероба ни има принос към замърсяването на околната среда, особено синтетиката.

Изследване в Обединеното кралство от 2017 година показва, че британците носят дадена дреха едва две години. И макар у нас тази тенденция да не съвпада, навлизането на достъпните марки означава повече пазаруване, по-малко носене, по-често изхвърляне на дрехите ни. Паралелно с това, ниското качество на високооборотните и евтини облекла означават, че милиони тонове дрехи, изхвърлени на бунището. Оттам изкуствените материи попадат в почвите и океаните. Микровлакната им не могат да бъдат филтрирани и рециклирани и остават във водата ни.

Ето и няколко идеи как да удължим живота на гардероба си:

* Прането е най-големият проблем. За да удължите живота на дрехите си, избягвайте продължителните програми за пране при високи градуси, както и сушилнята. Вместо това изберете кратък цикъл на пране и сушете на открито. Белите тъкани е добре да бъдат излагани на слънце, а тъмните - на сянка.

* При пране сортирайте дрехите правилно, така че тоалети с ципове, капси и други подобни елементи да не повредят по-нежните тъкани.

* Обръщайте наопаки дрехите преди пране. Така минимизирате риска циповете да наранят друга дреха, копчетата да се откъснат и т.н. Прането и простирането наобратно защитават и цветовете.

* Избягвайте агресивните препарати. Премахнете упоритите петна с бабини методи. Мазнината, например, се премахва със сол или комбинация от бебешка пудра и веро. Петна от грим лесно се премахват с пяна за бръснене. Ако сте се накапали с чай или кафе, накиснете дрехата в оцет или в лимонов сок. Петната от боя пък могат да се превърнат в декорация. Добре е петната да се третират веднага, преди да са увредили тъканта.

* Проветрявайте дрехите, които не перете след всяко носене като дънки, сака и др.

* Съхранявайте правилно дрехите си - разтегливите материи е добре да бъдат сгънати, а не провесени на закачалка.

* Научете се да нанасяте козметични поправки или открийте добър шивач. Не е необходимо да изхвърляте дреха само заради повреден цип или дупчица в материята. Понякога една козметична поправка може да се окаже и ефект, който да преобрази дрехата - като декоративен шев, бродерия или апликация. Превърнете две дрехи в една или поставете акцент, за да скриете дефекта. Ако сте по-сръчни, потърсете видеа в YouTube, например. В противен случай се доверете на добър шивач.

* Рециклирайте в домашни условия. Ако окончателно сте се отказали от опитите да носите дадена дреха, можете и в домашни условия да й вдъхнете нов живот. Старите дънки могат да се превърнат в чанта или тапицерия за стол. Пухкавият пуловер може да стане декоративна възглавничка.

* Намалете употребата на козметични продукти през деня. Мазните кремове за тяло, парфюмите, спрейовете за коса и пяната - всички те се отразяват на тъканите.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега