Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Kакво да направим, ако банкомат ни "глътне" картата?

Kакво да направим, ако банкомат ни "глътне" картата?

Когато сме на почивка, променяме обичайния за ежедневието ни ритъм на живот. Оставаме до по-късно вечер, планираме в движение различни активности, често възникват непредвидени разходи, за които не сме подготвени и т.н. Възможно е да ни се наложи да изтеглим пари от банкомат във време, което е неработно за банката.

Когато сме на почивка, променяме обичайния за ежедневието ни ритъмна живот. Оставаме до по-късно вечер, планираме в движение различни активности,често възникват непредвидени разходи, за които не сме подготвени и т.н.Възможно е да ни се наложи да изтеглим пари от банкомат във време, което енеработно за банката.   

Заради по-големия оборот по курортите обаче съществува рискналичностите в банкоматите да се изчерпат. Или поради софтуерни, технически идруги проблеми устройството да „глътне” картата.  Ето някои полезни съвети към потребителите, предоставени от експертитена КЗП:   

Не успяхда изтегля пари от банкомата? Какво да правя? Ако машината не Ви даде банкноти, най-важното е да установите далитрансакцията е отчетена илие била отхвърлена като неуспешна и опитът за теглене не се е отразил върхубаланса по сметката Ви.  

Как да разбера дали устройството е отчело неуспешнататрансакция?  Обадете се възможно най-бързо в кол центъра на банката, коятое издала картата Ви. Номерът обикновено е изписан на гърба на картата Ви.  

Как да постъпя, ако не успея дасе свържа с банката?В първия работен ден посетете най-близкия ѝ клон и подайте възражение.  

Какво да предприемем при неправомерно теглене на сума от сметката ни?Трябва да знаем, че и в този случай имаме шанс да си възстановимзагубените суми. За целта отново следва да се обърнем към банката с възражениевъв връзка с възникналия проблем и да получим нейното становище.  

Какъв е срокът за отговор отбанката? По закон тя е длъжна да отговори на възражението Ви до 14 дни от датата, на която сте го подали.  

Каква е следващата стъпка? Ако отговорът от банката не Ви удовлетворява, можете да сеобърнете за съдействие до функциониращата към Комисията за защита напотребителите Помирителнакомисия за платежни спорове.   

Имайте предвид, че тегленето на пари от външни банкомати в курортитекрие по-големи рискове откражби. Не е изключено някъде да са поставени скимиращи устройства, коитода копират данните от картата Ви и да откраднат пин кода. Според специалиститова са и едни от най-честите измами с пластики. Бъдете внимателни и спазвайтевсички правила за финансовата си сигурност, както притрансакции на суми от терминални устройства АТМ и ПОС, така и при загуба иликражба на картата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега