Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът на Несебър: Общинският фонд "Култура" вече акумулира средства

Кметът на Несебър: Общинският фонд "Култура" вече акумулира средства

Събитието, водено от кмета Николай Димитров, имаше за цел да приеме отчета за изпълнение Стратегията за културното наследство на територията на община Несебър.

Състоя се първото заседание на Обществения съвет за закрила на културното наследство. Събитието, водено от кмета Николай Димитров, имаше за цел да  приеме отчета за изпълнение Стратегията за културното наследство на територията на община Несебър.

Съветът, съставен от  представители на гражданското общество, неправителствени организации, общински и държавни административни служители, е създаден, за да координира дейностите по изпълнение на Стратегията и да осъществява връзка с гражданите, като осигурява комуникацията и сондира идеи, мнения и предложения за постигане на целите за опазване на културно-историческите богатства в община Несебър.

Тема на разговор бе осъвремененият пропускателен режим, действащ на територията  на Стария Несебър през летните месеци. Целта на нововъведението е минимизиране на броя на превозните средства, навлизащи на полуострова, и  осигуряване на предимство на пешеходния поток.

Друга точка от дневния ред засегна процедурите по съгласувателните режими с Министерството на културата. Обявено бе, че са  обследвани  документи и са издадени становища във връзка с обекти в охранителната зона на  Стария Несебър, в частност касаещи реконструкцията на хотел "Мелницата". На 29.01.2024г. обектът е получил съгласувателно писмо, с което се съгласува виза за проектиране, обемно-устройствено проучване и технически инвестиционен проект по част Архитектура и конструкция.

Разгледани бяха годишният доклад за изпълнение на Стратегията и отчетът за реализираните проекти и дейности, допринасящи за постигане на приоритетите и специфичните цели, заложени в нея.

Последната точка от дневния ред бе относно разработката на документ "Споделена визия за развитието на Старинен град Несебър" за периода 2025-2044, с централна тема -  опазването на изключителната световна стойност на обекта.

„Очакваме държавата, като гарант за Несебър пред ЮНЕСКО, да продължава да ни съдейства. Искам да подчертая, че Общината не е спирала да заделя средства, за да опази богатството на града. През миналата година обещахме да създадем фонд, който да подпомага собствениците на сгради-паметници на културата да поддържат имотите си. Предстои изготвяне на правилник, по който ще бъде отпускано финансирането." – каза Николай Димитров.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега