Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Коледната трапеза - от какво могат да опитат децата?

Коледната трапеза - от какво могат да опитат децата?

У нас традиционно трапезата на Бъдни вечер се състои от постни храни, а на Коледа похапваме свинско, гарнирано с кисело зеле, боб, зеленчуци. Масите са отрупани още с баница, сушени плодове, ядки, сладки изкушения и какво ли още не. Кои обаче са безопасните храни от празничните трапези за най-малките?

Според традицията, на Игнажден официално започват Коледните празници. През следващите дни ни очакват безброй поводи за събирания със семейството, близките и приятелите. А това означава само едно – тежки трапези, безброй изкушения и вероятно едно-две кулинарно-гастрономични прегрешения.

У нас традиционно трапезата на Бъдни вечер се състои от постни храни, а на Коледа похапваме свинско, гарнирано с кисело зеле, боб, зеленчуци. Масите са отрупани още с баница, сушени плодове, ядки, сладки изкушения и какво ли още не. Кои обаче са безопасните храни от празничните трапези за най-малките?

В навечерието на Коледа се допитваме до специалистите в детското хранене от Детска кухня „Ам-Ам“. „По принцип, когато говорим за празниците, децата могат да опитат от всичко. Традиционната българска кухня по това време на годината включва доста от препоръчителните здравословни продукти от списъка на Министерството на здравеопазването. Зависи, разбира се, как са приготвени ястията. Добре е родителите да се съобразят с някои препоръки, които впрочем са важни и за тяхното здраве“, коментираха кулинарите от „Ам-Ам“. 

На първо място поставяме солта. Злоупотребата с нея е вредна за всички, несамо за децата. Вредният ефект се дължи на натрия в нея, подчертават от здравното министерство. Високият прием на натрий води до загуба на калций от костите и повишава риска от увреждане на бъбреците и повишаване на кръвното налягане. „При децата е още по-важно да намалим количествата, защото освен всичко друго родителите са тези, които развиват вкуса и предпочитанията им. Ако отрано им дадете възможност да свикнат със здравословно меню, то и в бъдеще те ще правят по-добри избори по отношение на храната“, препоръчват от ДК „Ам-Ам“.Така че, помнете старата поговорка: „сол се добавя, но не се отнема“. Затова, когато приготвяте ястията за празничната трапеза, сведете количеството сол до минимум.

Подправките са другият рисков фактор. При подправянето на салатите и блюдата е важно да имате предвид, че детският стомах е по-чувствителен към пикантни храни. Заложете на свежите подправки като магданоз, копър, целина, джоджен, но сведете до минимум дразнещите черен пипер и кимион, ако от ястието ще яде и малко дете. Когато приготвяте ястията и салатите за празничната трапеза, ограничете количеството мазнина и не запържвайте продуктите. Ако рецептата все пак предполага употребата на мазнина, ориентирайте се към растителни масла – чисто олио, зехтин и др. Маргаринът е напълно забранен за най-малките. Ако приготвяте месо, подберете сухо месо, най-добре пилешко, пуешко или телешко.

„Варивата като боб, леща и грах фигурират в списъците на специалистите за здравословното хранене на децата до 7-годишна възраст. Препоръката на здравното министерство е те да присъстват в менюто на детето 2 пъти седмично. Това е и една от най-удачните храни на празничната трапеза, от които да дадете на Вашето дете“, посочват специалистите от „Ам-Ам“. Ако малчуганът има по-чувствителен стомах, ориентирайте се към белени боб и леща. Позволени са още и картофената салата, но с по-малко лук, картофеното пюре, свежите салати, млечната салата (ако е с обезмаслено мляко), баницата. Ако на трапезата Ви има туршия, можете да дадете на детето, но само ако не е твърде солена.

Препоръчително е, преди да я сервирате на малчугана, да я премиете с прясна вода, за да намалите солта по нея. При възможност обаче заменете консервираната продукция с пресни или задушени зеленчуци. Дребните гризини на празничната трапеза крият и най-голям риск. Обикновено те не са особено здравословни, а количествата, които приемаме, засищат. А и, нека си го признаем, не си даваме сметка точно колко сме хапнали от тях. Още по-малко можем да проследим колко ядки, сушени плодове или колбаси е изяло детето, тъй като обикновено тези добавки не се сервират в порции, а в подноси и купи.

„Ядките сами по себе си са много полезни, те трябва да са част от детското меню, но на празничната трапеза обикновено поставяме твърде осолени или захаросани такива. За да избегнете вредите за Вашето здраве и здравето на децата Ви, заложете на сурови ядки – бадеми, орехи“, препоръчват специалистите по детско хранене. Вместо сушени плодове, сервирайте резени ябълка, круша, банан и/или цитруси. Колбасите са чудесно мезе, но обикновено са твърде пикантни, мазни и солени, за това не са подходящи за деца. Ако приготвяте пуканки, заложете на такива без сол и масло. Изберете крекери и соленки от пълнозърнесто брашно. Пригответе мезета от моркови със зехтин и лимонов сок, хапки с обезмаслено безсолно сирене и кашкавал.

Що се отнася до най-голямото изкушение – сладкишите и шоколада, по празниците обикновено те изобилстват. Опитайте се да ограничите приема на продукти с добавена захар от менюто на детето си. Помолете близките си да не носят купища шоколади, вредни вафли и бисквити, близалки и други лакомства на детето. Те увреждат зъбите и поставят детето в риск от наднормено тегло. Освен това го правят хиперактивно и развиват у него вкус към захарта и подсладителите, споделят от Детска кухня „Ам-Ам“. Кулинарите напомнят още, че през коледните празници доставки няма да има. Кухнята ще работи на 27 и 28 декември и ще почива между 29 декември и 1 януари.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега