Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Корнелия Нинова за цената на олиото: Абсолютно изкуствено създадено напрежение

Корнелия Нинова за цената на олиото: Абсолютно изкуствено създадено напрежение

"От 3 дни КЗП, КЗК, комисията за стокови борси и тържища проверяваме магазините в цялата страна. Има абсолютно изрядни търговци, но има и много драстични случаи", посочи Нинова.

Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата. Това заяви за БНТ по повод истерията около цената на олиото Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката. 

"Абсолютно изкуствено създадено напрежение", подчерта вицепремиерът Нинова.

"В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година - тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани - тръгвайки към това, сами си вредим", обясни министърът.

"От 3 дни КЗП, КЗК, комисията за стокови борси и тържища проверяваме магазините в цялата страна. Има абсолютно изрядни търговци, но има и много драстични случаи", посочи Нинова. 

"Например, в един магазин олиото е доставено с включено ДДС на цена 2,99 лева, а се продава на витрината за 5,99, това са 3 лева отгоре, които си е сложил търговецът. Тоест, има данни за спекула, което остро осъждам. Да се опитваш да трупаш печалби за ден два на гърба на хората е просто недопустимо", категорична е Нинова.  

Тя посочи примери от държавите в ЕС, като заяви, че има меки мерки - проверки, наказания, с които сме започнали, но вижда, че Европа и светът тръгват и към доста по-драконовски мерки, допълни министърът на икономиката.

Нинова напомни, че България има право да задейства член 36 от Договора за ЕС, в който е записано, че при война всяка държава членка може да спре износа на основни продоволствени продукти.

Министър Нинова припомни също, че преди 2 години, в началото на пандемията, когато е имало скок в цените на определени лекарства заради повишено търсене, от БСП са внесли законопроект за таван на цените, но тогава президентът Радев е наложил вето. Ако този закон беше приет, сега нямаше да се стигне до тази ситуация, смята вицепремиерът.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега