Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Космическият телескоп “Хъбъл” откри свръхмасивна черна дупка

Космическият телескоп “Хъбъл” откри свръхмасивна черна дупка

Според теорията на учените преди около 50 милиона години вероятно две галактики са се слели, което е довело до появата на две свръхмасивни черни дупки, въртящи се една около друга.

Свръхмасивна бягаща черна дупка се движи в космоса с изключително бърза скорост, като оставя следа от звезди, дълга 200 000 светлинни години. Това показва революционно откритие, обявено от НАСА и цитирано от АФП.

Огромно чудовище, чиято маса е 20 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето, се носи в тъмнината и се сблъсква с облаци от газ по пътя си.Заради невероятната сила газът се превръща в следа от звезди, които са забелязани от космическия телескоп "Хъбъл" на НАСА.

"Смятаме, че след преминаването на черната дупка … газът се охлажда и може да образува звезди", обяснява в разпространено съобщение Питер ван Докум, учен от Йейлския университет.  

"Това, което виждаме, е последицата… следите от черната дупка”.Изследователите смятат, че газът вероятно се нагрява от сблъсъка с черната дупка, а след отминаването ѝ се охлажда, като създава звездите, наблюдавани по пътя ѝ.

Според теорията на учените преди около 50 милиона години вероятно две галактики са се слели, което е довело до появата на две свръхмасивни черни дупки, въртящи се една около друга.

По-късно трета галактика, със собствена черна дупка, се е сблъскала с тях. Така се е образувало нестабилно и хаотично трио, което в крайна сметка е изхвърлило една от черните дупки с невероятна скорост: чудовището, забелязано от “Хъбъл”, може да измине разстоянието между Земята и Луната само за 14 минути.

Всичко се е случило в далечния космос и много отдавна, когато Вселената е била на половината от сегашната си възраст. 

Според изследователя от Йейлския университет откритието е направено случайно.Използвайки телескопа "Хъбъл", той "забелязал (...) малка следа" от звезди, "невероятни, много, много ярки и доста необичайни". Според Ван Докум тя не е приличала на нищо, забелязвано до този момент.

От НАСА смятат, че този вид черна дупка може да не е единствена във Вселената.

Новият космически телескоп "Нанси Грейс Роман", чието изстрелване е планирано за края на това десетилетие, трябва да осигури много по-широк поглед към космоса и би могъл да забележи други бягащи черни дупки, които образуват звезди, отбелязва АФП.

Изтоник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега