Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НАСА затвори четирима души във фалшив марсиански хабитат за 1 година

НАСА затвори четирима души във фалшив марсиански хабитат за 1 година

Това е първата от три едногодишни симулации на мисии до Марс, всяка от които има за цел да оцени здравето и ефективността на членовете на екипажа, когато живеят в затворено пространство с ограничени ресурси.

Четирима доброволци влязоха в симулиран марсиански хабитат като част от едногодишен експеримент на НАСА за проверка на устойчивостта на астронавтите към изолация и други стресови фактори, пише в. "Индипендънт".

В рамките на мисията CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) участниците ще живеят и работят в хабитат с площ 158 квадратни метра в космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън, Тексас.

Това е първата от три едногодишни симулации на мисии до Марс, всяка от които има за цел да оцени здравето и ефективността на членовете на екипажа, когато живеят в затворено пространство с ограничени ресурси.

Доброволците ще участват в симулации на космически разходки, научни експерименти и поддръжка на хабитата, като същевременно ще се опитват да отглеждат култури за храна.

"Симулацията ще ни позволи да съберем данни за когнитивното и физическото представяне, за да получим по-добра представа за потенциалното въздействие на продължителните мисии до Марс върху здравето и работата на екипажа", казва Грейс Дъглас, главен изследовател на CHAPEA.

"В крайна сметка тази информация ще помогне на НАСА да вземе информирани решения за проектиране и планиране на успешна човешка мисия до Марс", допълва Дъглас. 

Четиримата членове на мисията CHAPEA са изследователят Кели Хастън, строителният инженер Рос Брокуел, лекарят Нейтън Джоунс и микробиологът Анка Селариу.

Всеки от тях е избран, след като през 2021 г. НАСА публикува обява за "здрави, мотивирани" кандидати.

Двамата мъже и двете жени ще прекарат в изолация 378 дни. 

Помещението, в което четиримата доброволци ще симулират живот на Марс, е отпечатано на 3D принтер. "Това е една от технологиите, които НАСА проучва за потенциално изграждане на местообитания на повърхността на други планети или на Луната", казва още Грейс Дъглас.

НАСА планира да върне хора на естествения спътник на Земята през следващите три години в рамките на мисиите си "Артемис" (Артемида), които американската космическа агенция се надява да използва като основа за евентуално изпращане на астронавти на Марс.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега