Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кратка дрямка след уроците помага да запомним наученото

Кратка дрямка след уроците помага да запомним наученото

Едва около час, час и половина дрямка повишава способността ни да запомним наученото след интензивна "гимнастика за ума".

В света на възрастните следобедната дрямка е мираж и повечето от нас мечтаят за детството, когато сънят следобед е бил част от ежедневието ни. Оказва се, обаче, че тези кратки минути на пълна почивка са изключително полезни за паметта ни. Едва около час, час и половина дрямка повишава способността ни да запомним наученото след интензивна "гимнастика за ума".

Откритието е на учени от Университета в Женева, пише "Daily mail". Екипът подложил 31 доброволци на тестове с осем серии от снимки. Обектите трябвало да запаметят двойки картини в четири от сериите, за да получат награда. Всички доброволци били разпределени на случаен принцип. Половината получили 90-минутна почивка, а другата половина поспали час и половина.

В резултат, обектите, които имали възможност да поспят, пожънали доста по-добри резултати както по отношение на теста, така и по отношение на самочувствието си, че знаят правилните отговори. Същият експеримент бил повторен изненадващо 3 месеца по-късно. Въпреки времевата отдалеченост, поспаланковците отново постигнали по-добри резултати.

Изводът, който учените направили, е че тези минути сън се отразяват на способността на мозъка ни да запазва информация. Изследвания с ядрено-магнитен резонанс, показали, че при "спящата група" се наблюдава по-голяма активност в хипокампуса - онази част от човешкия мозък, която контролира запазването на информация в дълготрайната памет.

Макар отдавна да е известно, че сънят е полезен за паметта, дрямката непосредствено след период на учене, се оказва най-подходящия начин да запазим спомените за наученото. Освен това, съветват специалистите, важно е да асоциираме информацията с награда, която да стимулира запаметяването за дълъг период от време.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега