Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Четете договорите внимателно, преди да теглите бърз кредит

КЗП: Четете договорите внимателно, преди да теглите бърз кредит

„Създадени са достатъчно ясни механизми, които могат да гарантират поне информираността на потребителя при тегленето на заем от т.нар. „фирми за бързи кредити”. Ако внимателно прочете и се поинтересува какво точно ще трябва да върне за това, което взима, той винаги може да получи такава информация", коментира началникът на КЗП.

„Създадени са достатъчноясни механизми, които могат да гарантират поне информираността на потребителяпри тегленето на заем от т.нар. „фирми за бързи кредити”. Ако внимателнопрочете и се поинтересува какво точно ще трябва да върне за това, което взима,той винаги може да получи такава информация", коментира председателят на Комисията за защита на потребителите - Димитър Маргаритов в ефира на ТВ+ и апелира гражданите да сигнализират в комисията, ако почувстват, че при тегленето назаем не са достатъчно информирани или се опитват да ги заблудят.

"Икономическите оператори, които предоставят такъв тип кредити, се опитват да заобикалят закона. Успяват да отварят различни вратички, които ние с нашата контролна дейност затваряме, но така или иначе проблемът е принципен и той е в недостатъчно, според мен, добре обмислената законодателна рамка, която създава едни изкуствени бариери", коментира още Маргаритов.

Той посочи, че наскоро КЗП извърши прегледна договорите с общи условия на около 50фирми за бързи кредити. При него са установени351 неравноправни клаузи, като до търговците са изпратени препоръки заотстраняването им.

Една от установенитенеравноправни клаузи предвижда заплащане на такси и комисионни задействия, свързани с усвояването и управлението на кредита, на каквито заемодателятняма право по закон. Такива такси, например са при просрочие, за изготвяне нанапомнително писмо или нотариална покана и пр.

Друга от клаузите дававъзможност на заемодателя да направикредита предсрочно изискуем в случай, че потребителятима непогасени задължения по други свои правоотношения с трети лица, макар да е изправна страна по договора закредит. Това е недопустимо.

Неравноправна еи клаузата, с която при основателнообявявано на заема за предсрочно изискуем, кредиторът изисква всички лихви и такси до края на договора.По закон в подобни случаи търговецът има право дапретендира само главницата идължимите до момента на обявяване на предсрочна изискуемост на заема лихви.

Друга установена от КЗПнеравноправна клауза гласи, че ако датата на падеж съвпада с официален празничен или неработенден, то за дата на падежа се счита последният работен ден преди почивния. Според Закона за задълженията и договорите, когатопоследният ден от срока е неприсъствен, срокът свършва в първия следващприсъствен ден.

Маргаритов посочи, чесе наблюдава тенденция търговците все по-често да отстраняват доброволнонеравноправните клаузи от договорите си с общи условия. В случая по-голямата част от дружествата вече са премахналитези клаузи или все още текат сроковете да го направят. Срещу пет от фирмите са заведени колективни искове, тъй като не са сесъобразили с препоръките на комисията. 

„Когато говорим за бързикредити, според мен, това е много рисковазона, тъй като потребителите, които прибягват до тях, по-скоро са от уязвими групи. Това са хора с по-лошоматериално положение, които имат спешна нужда от пари и понякога ги взимат безда имат много ясна представа как ще ги върнат”, посочи Маргаритов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега