Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Луксозната римска вила на п-в Форос имала външна тоалетна

Луксозната римска вила на п-в Форос имала външна тоалетна

През лятото на 2014 г. екип от РИМ Бургас с ръководител Милен Николов продължи археологическите проучвания на откритата през 2013 г. богата римска вила, разположена на самия западен бряг на полуостров Форос до бургаския квартал Крайморие. Луксозната сграда е част от огромния археологически комплекс на крепостта Порос, включващ крепостна стена, жилищни квартали, административни и пристанищни постройки, епископска базилика и некрополи.

Презлятото на 2014 г. екип от РИМ Бургас с ръководител Милен Николов продължиархеологическите проучвания на откритата през 2013 г. богата римска вила, разположенана самия западен бряг на полуостров Форос до бургаския квартал Крайморие. Луксознатасграда е част от огромния археологически комплекс на крепостта Порос, включващкрепостна стена, жилищни квартали, административни и пристанищни постройки,епископска базилика и некрополи.

Врезултат на проведените археологически разкопки се установи, че римската вила епостроена през първата половина на ІІІ в. От нея са разкрити напълно 4помещения, всички от които са с хипокаустно отопление. Колонките на отоплителнотосъоръжение под пода на сградата, между които е циркулирал загретият от пещтавъздух, са два типа – издялани от камък и във вид на глинени тръби.

Археолозитеса убедени, че римската вила е била изключително луксозна. За товасвидетелстват откритите мраморни плочки и рамки на прозорците в различниформати, с които са били облицовани стените отвътре. Сградата е била измазанаотвън с много фина замазка, която е била боядисана в т. нар. „помпеанско червено” – цветът, с койтоса били покрити богатите сгради на римския град Помпей в Италия.Вероятноот средата на ІV в. сградата вече не е била обитавана. В нач. на VІ в. над неяе съществувал комплекс от постройки, от който археолозите проучиха частично двесгради.Тукбеше направено поредното сериозно откритие за 2014 г.

Между двете сгради сеоткри отлично запазена външна тоалетна (латрина) с прилежащия ѝ отходен канал,който се е изливал в морето. Късноантичното съоръжение е демонтирано и ще бъдеекспонирано в Археологическата експозиция на РИМ-Бургас.Врезултат на проучването на вилата са открити множество находки, между коитомраморни плочки и рамки от корнизи, монети, фрагменти от стъклени съдове, целикерамични съдове, върхове от копия и мн. др. В момента те се подготвят залабораторна консервация.

След приключванена разкопките РИМ-Бургас започна своевременна полева консервация на разкрититеструктури.Археологическотопроучване, полевата консервация на сградите и лабораторната консервация нанаходките са финансирани изцяло от Община Бургас. Тя осигури и временнаархеологическа база – сглобяема постройка, благодарение на което условията затруд бяха на много високо равнище. Екипътна РИМ-Бургас изразява своята искрена благодарност за оказаната подкрепа.Предстоислед почистването и консервирането на находките те да бъдат представени пред бургаскитеграждани. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега