Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Лятото започва с по-скъп ток, отпада и евтината нощна тарифа

Лятото започва с по-скъп ток, отпада и евтината нощна тарифа

Мотивите за премахването на по-евтиния ток през нощта са, че вече няма излишък на енергия в тъмните часове на денонощието.

От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата ще плащат тока по една цена. Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предупреждават експерти в енергетиката.

Мотивите за премахването на по-евтиния ток през нощта са, че вече няма излишък на енергия в тъмните часове на денонощието. Дори обратното - през нощта търсенето се е увеличило.

Тарифата с по-ниска цена бе въведена преди много години заради големите блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй”, защото не е е имало ползване на електроенергията им. Точно затова е построена и ПАВЕЦ “Чаира”, за да може помпите през нощта с евтиния ток от атомната централа да качват водата от язовир “Чаира” в язовир “Белмекен”, а след това да се произвежда енергия, когато е нужна.

Тези времена обаче са в миналото, ПАВЕЦ “Чаира” не работи поради авария и сега вече се търси къде да се пласира токът в слънчевите часове на деня- от 12 до 17 ч, заради фотоволтаиците, чието производство на електроенергия напоследък трудно намира реализация.

Експерти коментират, че вместо нощна тарифа може да има други планове - например в зависимост от потребяваната енерия или пък това, което се харчи в пикови часове.

Заедно с “премахването” на нощния ток от 1 юли се задава и поскъпване, убедени са експертите. Прогнозата им индиректно потвърди и председателя на КЕВР Иван Иванов, който препоръча да се вземат предвид инфлацията и други фактори при определяне на новите тарифи.

В момента, заедно с надбавката за снабдяване и с стойността за мрежови услуги на “Електрохолд продажби”, цената за Западна България за домакинствата е 190 лв. Електричеството на “Енерго - Про” за източната част на страната до контакта струва 197,99 лв., а на юг, където снабдител е ЕВН, е 191,82 лв. Средната с мрежовите услуги и без ДДС за страната е 192,58 лв. за мегаватчас.

Ако тази цена се индексира с инфлацията от 9,5%, става 210,58 лева

Само че експертите предвиждат, че мрежовите услуги - за достъп и за пренос, ще поевтинеят. Причината - цените на борсата са по-ниски. Сметнато е, че разходите на ЕРП-ата за електроенергията, с която покриват технологичните загуби по мрежата, намаляват. Така поскъпването на тока до контакта с всичките такси и надбавки ще бъде между 4 и 5%.

Това прави крайна цена 202 лв. за мегаватчас, или 20,2 ст. на киловатчас. Сметките обаче са предварителни и условни. Крайната цена зависи от това какво ще се случи на свободния пазар.

По повод готвените законови промени още миналия август премиерът Николай Денков успокои, че няма да се случат драматични поскъпвания, и прогнозира, че увеличението ще е в рамките на няколко процента.

Според промените в Закона за енергетиката, с които се въведе либерализацията на пазара на едро, от 1 юли 2024 г.базовата цена на тока за битовите потребители ще се определя от Министерския съвет.

Основа за базовата цена е тази, която действа в момента, коригирана с инфлацията и ръста на доходите. Към нея се добавя цената за снабдяване.

Източник:24часа
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега