Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мария Габриел: Българските моряци от кораба „Руен“ са освободени и в добро здраве

Мария Габриел: Българските моряци от кораба „Руен“ са освободени и в добро здраве

Корабът „Руен“ с осем български, девет мианмарски и един анголски граждани на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година

С помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", сред които и седем български граждани, беше освободен. Освободени са и седемте български моряци.  Всички те са в добро здраве. Намират се на борда на индийския военен кораб.  Той способства за тяхното освобождаване. Полагаме усилия за тяхното своевременно завръщане в България. Това заяви на извънреден брифинг в МС вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

Тя припомни, че Корабът „Руен“ с осем български, девет мианмарски и един анголски граждани на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година. На борда му бяха осем български и десет чуждестранни моряци.„Още от самото начало на тежкия инцидент МВнР в тясно сътрудничество с всички компетентни български институции. Задграничните представителства на република България в региона. Международните ни партньори в ЕС и НАТО се ангажирахме активно за освобождаване на екипажа на борда”, каза Габриел.

Тя добави, че са били поддържани ежедневни контакти на най-високо и оперативно равнище. „В това число с ръководството на водената от ЕС военноморска операция „Аталанта”, охраняваща търговски кораби, плаващи в Арабска море. Целта ни бе получаване на постоянна информация за състоянието на моряците, за местоположението на кораба и проучване на всички възможности за своевременното им освобождаване”, уточни тя.

Габриел напомни, че на 17 декември, миналата година, отново с помощта на индийските военноморски сили, от борда на похитения кораб „Руен” е бил евакуиран раненият помощник капитан.„Радвам се, че ежедневните усилия по освобождаване на останалия екипаж, които дадоха резултат още през декември, продължиха. Тя бяха интензивни и всекидневни”, каза още Мария Габриел.Габриел уточни, че по-рано днес в МВнР е бик поканен извънредния и пълномощен посланик на Индия в България Н.Пр. Санджай Рана, а към него е била отправена молба за действия за освобождаване на моряците от индийските власти и за предприемане на всички възможни действия за опазването на техния живот и здравен.„Благодарения на усилията на индийските военноморски сили екипажът бе осободен. Изказвам огромна благодарност за съдействието на индийската страна в целия процес по освобождаване на българските моряци”, каза още Габриел.

Тя благодари и на екипа си в МВнР, на ситуационния център на министерството, на задграничните ни представителства и на международните партньори, с които са  били в постоянен контакт. Включително и на министъра на външните работи на Италия Антонио Таяни.„Министерството на външните работи и всички компетентни български институции ще останат в пълна мобилизация до освобождаването и успешното завръщане в България и на всички останали български моряци, които все още се намират в ръцете на похитители”, подчерта Мария Габриел.

Източник: NOVA
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега