Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Шишков: До две седмици стартира програмата за саниране на многофамилните сгради

Министър Шишков: До две седмици стартира програмата за саниране на многофамилните сгради

На въпрос може ли и вторият етап на програмата, за който след 31 март 2023 г. собствениците ще трябва да доплащат 20% като самоучастие за саниране на блоковете, разходите да се поемат от програмата, а за участие на гражданите да се считат разходите за технически паспорт и енергийно обследване, министър Шишков отговори, че това не зависи от служебното правителство, тъй като то не може да преразпределя средства по европейски програми.

Програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради щестартира до две седмици. Това съобщи министърът на регионалното развитие иблагоустройството арх. Иван Шишков по време на заседание на Комисията поенергетика в Народното събрание. 

Той отбеляза, че преди гражданите да започнат да подават своитедокументи за саниране, са направени промени в Наредба за техническитеизисквания към енергийните характеристики на сградите, които се очаква да бъдатобнародвани в Държавен вестник до края на седмицата. Бяха проведени и срещи сбраншовите организации, както и широко обществено обсъждане на програмата, повреме на които се получиха различни становища, които се разглеждат. МинистърШишков обърна внимание, че регистрираните по Националната програма за енергийнаефективност на многофамилните жилища ще могат да ползват само част отдокументацията, която са събрали. 

„Програмата по Плана за възстановяване и устойчивост е нова, има различникритерии и специфики, изискани от Европейската комисия. Част от документите инаправените обследвания могат да се ползват, но задължително трябва да сеактуализират сертификатите за енергийни характеристики според сегашнитеусловия, за да са актуални“, посочи арх. Шишков. 

На въпрос може ли и вторият етап на програмата, за който след 31 март2023 г. собствениците ще трябва да доплащат 20% като самоучастие за саниране наблоковете, разходите да се поемат от програмата, а за участие на гражданите дасе считат разходите за технически паспорт и енергийно обследване, министърШишков отговори, че това не зависи от служебното правителство, тъй като то неможе да преразпределя средства по европейски програми.  Министърътнапомни, че служебният кабинет е успял да върне изпълнението на инвестициите вобщините, които имат опит по предишните програми.  „Ако общините  исобствениците са достатъчно активни, очаквам програмата да се реализира многобързо. Местните власти имат опит, а гражданите огромно желание, което ще спестидоста време.  Ефектът на програмата е безспорен. Можем да обещаем, четова, което трябва да се направи, за да стартира програмата, ще се направи“,каза министър Шишков и уточни, че за разлика от административните дейности,строителните работи няма да започнат веднага след подаване на документите. Подумите на министър Шишков големите жилищни блокове ще бъдат приоритетни, защотоще се постигне по-голям ефект по отношение на устойчивото пестене наенергия.  

Министър Шишков каза още, че най-вероятно ще се наложат и промени вЗакона за устройство на територията по отношение на изграждането нафотоволтаични системи по покривите и фасадите на сградите. Той напомни, че замощности до 10 киловат часа не се изисква разрешение за строеж. За по-големимощности, обаче, ще трябва да се търси балансирано решение, защото трябва да сегарантира някакъв режим за контрол, както и изисквания към фирмите. Според неголипсата на строителна документация може да създаде проблеми в бъдеще. 

Регионалният министър изрази очакване, че ще има голяма активност отстрана на фирмите, които да се включат в обследванията на сградите и времонтите дейности след това. 

Заместник-министър Десислава Георгиева, която също участва в заседанието,информира, че еднофамилните жилищни сгради във всички 265 общини на страната щемогат да кандидатстват за финансиране за енергийна ефективност по Програма„Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Тя посочи, че в момента се разработватдетайлите на мярката, която ще зависи от интегрираните териториални стратегиина общините в приоритета за градско развитие на големите и малки общини.Програмата е подадена за одобрение от Европейската комисия.  До края наследващата година еднофамилните жилищни сгради в 10-те най-големи общини същомогат да кандидатстват за саниране по Оперативна програма „Региони в растеж“2014-2020 г., но мярката се финансира с финансов инструмент. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега