Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Миньори принудиха НЕК да изпълни задълженията си

Миньори принудиха НЕК да изпълни задълженията си

Работници от „Мина Черно море” успяха да накарат Националната електрическа компания /НЕК/ да изпълни задължението си и да се разплати поне частично с един от контрагентите си.

Работници от „Мина Черно море” успяха да накарат Националната електрическа компания /НЕК/ да изпълни задължението си и да се разплати поне частично с един от контрагентите си. В сряда сутринта 49 миньори отказаха да излязат на повърхността след нощна смяна. С риск за живота си те пребивават под земята повече от 15 часа.

Заявиха, че ще  останат в мината, докато не бъдат изплатени изцяло заплатите им за м. август  и поне частично за септември. Към исканията им се присъединиха и други техни колеги, които събират подписка за протестни действия. Ръководството на „Мина Черно море” своевременно достави храна и вода  на работниците си под земята. Поставена под натиск НЕК набързо успя да осигури парите за заплати за месец август – близо 500 000 лева. Въпреки уверенията, че възнагражденията им са преведени по дебитните карти, мъжете не излязоха от рудника.  /до 16.30 часа/ Напрежението сред работниците в „Мина Черно море” назрява от месеци.

В дружеството работят близо 530 души, изплащането на заплатите им редовно се забавя. Цялата продукция на въгледобивната мината е предназначена за  „Топлофикация Сливен”. ТЕЦ-ът обаче не успява да се разплати с доставчика си заради непрекъснато натрупващите се задължения на НЕК към него. Трите дружества са затворени в кръг, но без да са равнопоставени. Мината и ТЕЦ-ът произвеждат и продават  продукцията си, като крайният продукт – ел.енергия, се изкупува от държавната енергийна компания. Държавата, обаче, не плаща редовно закупената енергия, с което лишава ТЕЦ-Сливен от възможността да се разплати със своя доставчик на въглища – „Мина Черно море”. 

Според изчисления на въгледобивното дружество в момента задължението на НЕК към мината възлиза на 1.4 млн. лв. Дружеството няма пари за заплати и за инвестиции, а това обрича най-старата мина по Българското Черноморие на фалит. Ако мината бъде обявена в несъстоятелност над 530 работници ще бъдат изпратени в бюрата по труда, по-голямата част от които са единствените работещи в семействата си. Със свързани дейности въгледобивното дружество създава поминък на още хиляди в региона.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега