Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мобилно приложение помага в мониторинга на птиците в Бургаските езера

Мобилно приложение помага в мониторинга на птиците в Бургаските езера

Събраните по време на юлския мониторинг данни показват, че размножителният сезон за птиците тази година е много добър. Валежите през пролетта не са нанесли сериозни щети върху гнездовите колонии в Атанасовско езеро и те имат висока успеваемост и десетки излюпени малки.

Мониторингът на птиците в Бургаскитеезера, който се извършва от експертите на Българско дружество за защита наптиците (БДЗП) вече използва мобилното приложение SmartBirds Pro за професионално събиране на полева биологичнаинформация. Приложението облекчава и значително ускорявасъбирането на научни данни и техния анализ и прави наблюдението на птицидостъпно за много хора – учени, доброволци, граждани с интерес вбиоразнообразието.

Електронният дневник, който може да се ползва на таблет или телефон,позволява бързо и лесно записване на наблюдаваните птици, точно определяне наGPS координатите, автоматично въвеждане на данни за наблюдател, дата и час,поведение на птиците и не на последно място бързо експортиране в базата даннина БДЗП.

Събраните  по време на юлския мониторинг данни показват,че размножителният сезон за птиците тази година е много добър. Валежите презпролетта не са нанесли сериозни щети върху гнездовите колонии в Атанасовскоезеро и те имат висока успеваемост и десетки излюпени малки. Особено успешни са двата насипниострова в Южни солници, единият от които бе построен по време на последнатамладежка бригада в езерото.

След изключително неблагоприятния гнездови сезонпрез 2014, когато силните дъждове нанесоха огромни щети, тази година на дватадействащи острова загнездиха общо 200 двойки речни рибарки и единични двойкисаблеклюни и кокилобегачи. Валежите не са причинили значителнищети на колонията и на двата острова в момента има няколко стотин вечедобре оперени малки, които се надяваме до седмица-две успешно да отлетят.

"Видяхме едно малко, което вече е успяло да отлети от островите. Наблюдавахме ипървите семейства с малки на саблеклюни и морски дъждосвирци", споделят от БДЗП. В основната колония в Северната частна Атанасовско езеро са установени близо 600 двойки саблеклюни, като някои вечеимат малки.

Събрани са и данни за загуби от наземни хищници, които сасравнително ограничени в сравнение с предни години, за което допринася иизградената от доброволците на БДЗП защитна система по-рано тази пролет.

Мониторингът на птиците в Атанасовскоезеро се осъществява от БДЗП, в рамките на проект „Солта на живота“, който сеизпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с БДЗП иЧерноморски солници АД и се финансира от Програма LIFE+ на Европейскатакомисия.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега