Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

На Светли петък почитаме Свети апостол Петър

На Светли петък почитаме Свети апостол Петър

Денят е един от “лошите” петъци, в които се забранява домакинската работа.

Днес е Светли петък - първият петъчен ден след Възкресение Христово. На този ден почитаме Свети апостол Петър. Денят е един от “лошите” петъци, в които се забранява домакинската работа. В някои краища на страната се спазва строг пост, свързан с поверието, че петък е лош ден. В Тракийските села обаче се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора.

Според Българската патриаршия, днес се отбелязва празникът на Пресвета Богородица - Живоприемни източник, свързан с обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград. Християнската история гласи, че на мястото, където бил изграден този храм, Божията майка извършила чудо.

Преди Лъв да стане император, се разхождал в този район и срещнал слепец. Горкия човек го помолил за малко вода, но колкото и да търсел, не можел да открие такава. Тогава проговорила Богородица, която упътила Лъв към локва в гъсталака и му поръчала да даде на слепеца да пие от нея, след което да намаже очите му. След като го сторил, клетият човек не само утолил жаждата си, но и прогледнал.

След като станал император, Лъв построил на мястото чуден храм. Божията майка обещала да върши чудеса за хора в нужда и с чиста вяра и така и станало. Свързването на Светли петък с Живоприемни източник е символично. След като на Разпети петък Богородица трябвало да гледа как синът й се мъчи без вина, църквата решава да посвети следващия петъчен ден на нея.

Днешният ден е и празничен за хората, които носят имената Живко, Живка, Живо, Жишо, Зоя. Честит празник на имениците!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега