Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нидерландия обмисля узаконяване на евтаназията на терминално болни деца

Нидерландия обмисля узаконяване на евтаназията на терминално болни деца

Към момента в Нидерландия съществува законодателство, позволяващо евтаназията на деца под 12 месеца и над 12 години.

Нидерландия обмисля узаконяването на евтаназията на терминално болни деца на възраст между 1 и 12 години. В момента се разработват юридическите параметри на новия закон, който ще ограничи случаите, в които родителите ще могат да упражнят това право, предава "DutchNews.nl", позовавайки се на брифинг на здравния министър Хюго де Йонге.

Той уточнява, че евтаназията ще бъде вариант единствено за малък брой случаи, при които децата "страдат непоносимо", а грижите, полагани за тях, са "неадекватни". Здравният министър подчертава, че се касае за деца, за които медицината не предвижда вероятност за оцеляване и чийто живот така или иначе ще приключи в кратки срокове.

Новият законопроект е разработван от юристи и медицински експерти. Поводът за появата му на дневен ред е доклад на специалисти в сферата на детското здравеопазване, които изтъкват, че съществуват случаи, в които родители и лекари се страхуват да облекчат страданието на терминално болни деца, за да не бъдат подведени под отговорност. Според Де Йонге, законопроектът ще внесе необходимия баланс между правата на децата и защитата на техните родители и лекари.

Към момента в Нидерландия съществува законодателство, позволяващо евтаназията на деца под една годинка. Деца между 12 и 15 години могат да поискат евтаназия, със съгласието на родителите си. След 16-ата годишнина всяко лице може да поиска помощ за прекратяване на живота, като задължението е единствено родителите да бъдат информирани.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега