Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нинова: Решението на „сглобката“ е смъртна присъда за енергетиката и хвърля прах в очите на хората

Нинова: Решението на „сглобката“ е смъртна присъда за енергетиката и хвърля прах в очите на хората

Тя определи случилото се вчера като абсолютен хаос.

Да се знае кой е отговорен – ГЕРБ и Борисов още през 2020 са поели ангажимента за затваряне на въглищните централи, посочи лидерът на българските социалисти

„Няма да подкрепим предложеното решение. За нас това е смъртната присъда на българската енергетика, а към хората е лицемерие и прах, хвърлен в очите им“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите в кулоарите на Народното събрание. 

Тя определи случилото се вчера като абсолютен хаос: „Не се знае кой е подписал това споразумение и от чие име, половината синдикати са недоволни, хората нищо не знаят и стоят по барикадите, министърът на енергетиката бил казал, че това е неизпълнимо решение. Пълен хаос, подчинен само на едно – да си разпределят правилно парите от Плана на техните подходящи фирми“.

По думите ѝ, има напрежение, но то не е за това как да се подобри състоянието на енергетиката и да се помогне на хората. „Спорът между партиите в „сглобката“ е как да си разпределят фирмите - просто ПП-ДБ бяха предложили оня списък с техни фирми, а партньорите им в уж коалицията скочиха - „ние къде сме и къде са нашите обръчи от фирми“. Това е проблемът, за да се карат в момента. В момента, в който си наместят интересите, ще се укротят”, посочи Нинова.

„На тези хора в един момент ще трябва да се търси и наказателна отговорност заради огромните вреди и щети, които ще се причинят на България, на българската икономика и енергетика, на домакинствата, заради цените на тока и още много други“, подчерта Корнелия Нинова.

„Стига с това лицемерие, трябва да се знае кой причини всичко това на България. Трябва да се знае кой какво прави и кой носи отговорност. В основата на целия проблем е ГЕРБ и Борисов. Знам, че е модерно сега да се хули правителството, ПП-ДБ, те си го заслужават, но искам да припомня, че още през 2020 г., на 10 декември, пред Европейския съвет Борисов е поел ангажимента за затваряне на въглищните централи. И оттогава всичко е надолу“, коментира още тя.

Корнелия Нинова подчерта, че парламентарната група на „БСП за България” категорично ще гласува „против” и ще иска да се разгледа нейното предложение за решение, което е внесла още в петък и решава проблема:

1.Задължава Министерски съвет да отмени решението си от извънредното заседание на 29 септември 2023 г. за одобряване на териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил, и да ги оттегли от Европейската комисия.

2.Задължава Министерски съвет незабавно да поиска от Европейската комисия едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове за справедлив енергиен преход.

3. Задължава Министерския съвет да одобри нови териториални планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил само след съгласуване със социалните партньори, като:
1. В срок до 20 октомври 2023 г. да подпише с национално представените синдикати национално споразумение за справедлив преход.
2. В срок до 31 октомври 2023 г. да внесе новите териториални планове за справедлив енергиен преход в Европейската комисия. Всичко останало е измама и хвърляне на прах в очите на хората.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега