Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НОИ подлуди болните и майките

НОИ подлуди болните и майките

НОИ подлуди майките и хората, които чакат изплащане на болнични, с големи закъснения и липса на информация за плащанията. От коментари в информационни сайтове става ясно, че има хора, които още не са получили обезщетения за ползвани болнични през октомври и ноември, пише в. "Сега".

НОИ подлуди майките и хората, които чакат изплащане на болнични, с големи закъснения и липса на информация за плащанията. От коментари в информационни сайтове става ясно, че има хора, които още не са получили обезщетения за ползвани болнични през октомври и ноември, пише в. "Сега".

При майчинските пък цари пълен хаос - някои са получили през декември едно плащане, други - две, а трети - нула. И трите групи не знаят кога и какво ще получат при следващ транш. От НОИ продължават да твърдят, че няма нищо извънредно в изплащането на болнични и майчински освен особеностите около приключването на последния месец на годината. "Има срокове, в които се декларират болничните, и срокове за изплащане. Ако банките са затворили, е възможно да има подобни забавяния", коментираха от пресцентъра на институцията.

Това обаче не обяснява забавяния на болнични от октомври. Ще родя, докато ми изплатят болничните, много ги бавят, писа момиче в сайта на Дарик радио. При майчинските има проблем с разпореденото извънредно плащане в края на декември. От НОИ обявиха, че ще преведат обезщетенията, които традиционно плащат през януари, преждевременно на 22 декември. От коментарите във форумите става ясно, че някои майки са получили и обичайното плащане през декември, и второто извънредно плащане. Други не са взели пари при второто плащане, а трети не са получавали никакви майчински през целия декември.

Самите уведомителни есемеси за превеждане на суми с дата 22 декември се получават едва сега.Заради неяснотите вчера във форумите имаше въпроси дали майките, взели на два пъти пари през декември, ще имат майчинство през януари и какво и кога трябва да получат тези, които нямат никакви плащания за последния месец от годината. Вестник "Сега" разполага с информация за майка, която е получила последните си суми от НОИ на 13 ноември и оттогава плащания няма. Има питания и за очаквани интеграционни добавки за декември, и за забавени заплати на личните асистенти. Продължават сигналите и за сривове в системата на НОИ.

От осигурителния институт обявиха, че днес започват плащанията на болнични и майчински. Жените, които са взели два пъти пари през декември, могат да чакат следващо плащане в началото на февруари, тоест през януари няма да получават суми. От НОИ продължават да твърдят, че ако има проблеми със забавени болнични и майчински, те са единични случаи. Оттам не успяха да обяснят защо едни жени са взели майчинство на 22 декември, а други - не. Последният превод за 2014 г. е извършен на 19 декември, а парите са постъпили по сметките на лицата на 22 декември, уточниха от института. Първият превод на суми към банките за 2015 г. е извършен вчера, като сумите ще постъпят по сметките на лицата днес.

СРОКОВЕ

От НОИ изтъкват, че срокът за изплащането на паричните обезщетения е 15 работни дни от представянето на документите от работодателите. Болничните листове, отнасящи се за ноември, се представят от работодателите през декември - до 15-о число на месеца. За тези болнични листове срокът от 15 работни дни не е изтекъл, поради което плащането по тях не може да се счита за просрочено, уточняват от осигурителния институт.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега