Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Областният управител кани общински фирми да съборят незаконните сгради в Росенец

Областният управител кани общински фирми да съборят незаконните сгради в Росенец

Предмет на процедурата е премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на Община Бургас.

Областният управител на Бургаска област Пламен Янев отправи покани към три общински и две частни фирми за събарянето на незаконните сгради в лесопарк Росенец. На втората обществена поръчка, обявена от държавата преди месец, отново не се яви нито един кандидат, макар че сумата за събарянето бе значително увеличена. Затова администрацията следва процедурата по закон, а именно чрез отправяне на директни покани към строителни фирми. 

Писмо-покана за сключване на договор е изпратено до три бургаски общински фирми, чийто основен предмет е строителство – „Чистота“ ЕООД, „Бургасинвест“ ООД и „Благоустройствени строежи“ ЕООД. Покана е изпратена и до две частни строителни фирми, които са проявили интерес към обществената поръчка, но не са подали документи за участие в нея. 

„Тези сгради в Росенец са ярък пример за корупция и усещане за „завладяна държава“, затова доведоха и до мащабни протести през лятото на 2020 г. Държавата е обявила необходимите законови процедури за събарянето, издействахме и увеличение на сумите, които са осигурени и фирмата-изпълнител ще ги получи“, коментира Пламен Янев. Поканите до общинските фирми в Бургас той мотивира с факта, че незаконното строителство е на територията на Община Бургас и именно тя е отговорна за премахването, ако собственикът на имота не го направи. „Силно се надявам да покажем, че не толерираме беззаконието не само на думи, а и чрез дела“, допълни областният управител. 

Предмет на процедурата е премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на Община Бургас. Те се намират на плажа в местността Отманли и към момента не се използват. След протестите през 2020 г. Община Бургас назначи проверка, която доказа незаконното строителство, но не успя да установи извършителя. И двете сгради попадат в държавни терени, затова според нормативните изисквания премахването им трябва да организира държавата. На първата обявена обществена поръчка през 2021 г. не е подадена нито една оферта. Към днешна дата сумата е увеличена от 68 200 лв. на 166 422,80 с ДДС. Остойностяването на дейностите по събаряне и разчистване на терена и за двете обществени поръчки е извършено от бургаската общинска фирма „Чистота“ ЕООД.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега