Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Община Камено готви съвместни проекти с два турски града

Община Камено готви съвместни проекти с два турски града

Община Камено кандидатства по Програмата за трансгранично сътрудничество с два проекта. Първият включва изграждането на зелен пояс в околията на града и цели облагородяването на неизползваеми общински земи. Вторият е свързан с проблема с наводненията. И в двата проекта Камено ще си сътрудничи с партньори от Турция.

Община Камено кандидатства по Програматаза трансгранично сътрудничество с два проекта. Първият включва изграждането назелен пояс в околията на града и цели облагородяването на неизползваемиобщински земи. Вторият е свързан с проблема с наводненията. И в двата проекта Камено ще си сътрудничи с партньори от Турция.

Първият проект включва залесяването на района на източната част награда, който минава покрай старото корито на р. Айтоска, до защитената местностКорията. Ще бъдат изградени и места за отдих за жителите на града.

В самитетеритории, в които ще бъде изпълнен проектът, отдавна съществува желание инужда за създаване на зелен пояс, който да повиши зелените площи и качествотона въздуха и същевременно да се ползва като място за наблюдение на птици и екомаршрут, свързващ населените места с намиращи се на близо природнизабележителности.

Проектът е съвместно с турската община KavacikVillage Headman, която е водещата страна. Зеления пояс щеосигури място за почивка и местообитание за голямото разнообразие от птици,които минават през района, който е част от "Виа понтика". В тазивръзка ще се изградят специални кули за наблюдение на птици, които ще позволятна хората да се докоснат до биологично разнообразие, да го опознаят и обикнат.

И не на последно място зеленият пояс ще се използва за екологична пътека заразходки, която ще осигури достъп на хората до местните природнизабележителности и защитени територии - Камено - Курийката за България, а заТурция ще свързва града с близкото езеро, което е предпочитано място заразходка и отдих на местното население.

Трансграничният ефект ще се засили и оторганизирането и провеждането на съвместни срещи, кампании, събития ипрезентации свързани с биологичното разнообразие в района и ролята на човека внеговото опазване.

Вторият проект е съвместно с турскияпартньор Йеникарпузлу. Както в Община Камено, така и в турската община съществува сериозни проблеми с наводненията. В общинаКамено и в частност в с.Ливада има проблем с проводимостта на р. Татарски дол.

Припроливни дъждове тя излиза от своето корито и наводнява територията на селото итази около него. Това застрашава живота и имуществото на хората, както итяхната селскостопанска продукция. За да се избегне този проблем е необходимода бъде почистено коритото на реката и да бъдат подобрени значително неговитекапацитет и проводимост.

За целта то ще бъде разширено, като част от земнатамаса ще бъде натрупана на отвал, което ще гарантира и допълнителна защита.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега