Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общопрактикуващите лекари предлагат да се прилагат антигенни тестове при 2 от 12 симптома

Общопрактикуващите лекари предлагат да се прилагат антигенни тестове при 2 от 12 симптома

Според медиците, първоначалното им предложение, отразено в проекта за промяна на НРД, трябва да бъде осъвременено.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари излязоха с официално становище във връзка с проекта за промяна на НРД, предвиждащ джипитата да дават направление за PCR при наличие на пет от седем симптома. Предложението е текстовете да бъдат редактирани, така че антигенни тестове да се назначават при наличие на 2 от 12 симптома:

1. Новопоявила се температура;
2. Новопоявила се кашлица, предимно суха;
3. Новопоявила се отпадналост;
4. Новопоявили се загуба на вкус и/или обоняние;
5. Новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух;
6. Миалгия;
7. Главоболие;
8. Диария;
9. Гадене и повръщане;
10. Гърлобол;
11. Кислородно насищане <92% или <88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия ако има такава възможност.

"В Проекта са заложени изискуеми критерии за назначаване на тест (вариант 2) от наше писмо с предложения от 28 август. Нашето предложение бе направено първоначално и отново съобразно период, в който ситуацията бе коренно различна, както и придобитият собствен опит значително по-малък. Бързата и рязка промяна в ситуацията обаче налага преосмисляне на посочения подход, в съответствие с препоръките на European Centre for Disease Prevention and Control", посочват от СОЛ. Съгласно тези препоръки, изтъкват медиците, всички хора със симптоми на COVID-19 трябва да бъдат тествани възможно най-скоро след появата на симптомите. Времето за тестване трябва да се сведе до минимум, хората с положителни резултати трябва да се изолират и своевременно да се извършва проследяване на контактите, като се гарантира, че всички близки контакти са тествани, независимо от симптомите.

" Считаме, че скъсено време за тестване (улеснен достъп и бърз резултат-при антигенните тестове) и обхващане на възможно най-голям брой хора със симптоми (ниска цена, възможност за провеждане във всяка лаборатория) ще доведе до по-бързо и обхватно диагностициране и карантиниране на инфектираните, което ще забави темпа на разпространение на инфекцията като по този начин ще намали прилива на пациенти и към болничните лечебни заведения. Освен това, получаването на резултат от тестването в рамките на половин час ще елиминира 24 до 48 часово забавяне на хоспитализация ако се налага такава. Това са предимствата от ползването на „бързите“ антигенни тестове. Това не отменя ползването на PCR, но като потвърждаващ тест в определени случаи: отрицателен АГ тест при наличие на симптоми, които продължават по-дълго време или се влошават", посочват още от Сдружението на общопрактикуващите лекари.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега