Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обявиха грипна епидемия в Бургаско /Видео/

Обявиха грипна епидемия в Бургаско /Видео/

Това съобщи областният управител проф. Мария Нейкова.

Обявиха грипна епидемия в Бургаско от 12 януари. Това съобщи областният управител проф. Мария Нейкова след като приключи заседанието на Областния кризисен щаб. Причината - изключително големият брой болни от остри респираторни заболявания, които отчитат от Регионалната здравна инспекция в града.

В тази връзка от 12 януари /четвъртък/ до 17 януари /вторник/ включително се преустановяват присъствените учебни занятия и преминаване към онлайн обучение за учащите в училищата и университетите от Бургаска област. 

На база сентинелно наблюдение и ежедневно съобщаване на случаите на заболели от грип и ОРЗ през последната седмица се отчита рязко завишаване на заболяемостта в гр. Бургас - 215,90 промила. За периода 03.01.-09.01.2023г. в областния център са достигнати стойности, наближаващи епидемични с регистрирани 426 случая при наблюдавано 10% от населението - 19 804 души. 

В сила влизат следните противоепидемични мерки за снижаване на заболеваемостта:* преустановяване на учебните занятия във всички училища на територията на област Бургас от 12 януари включително.

* Прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации са сред другите противоепидемични мерки.

* Лечебните заведения да предвиждат възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед настаняване за проследяване пациенти с грип; 

* Детските градини ще работят с режим на „засилен филтър”, като откритите болни деца се връщат по домовете.  Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и др. двукратно за деня и често проветряване на помещенията.

* Преустановяване на присъствените учебни занятия в училищата и университетите на територията на област Бургас за периода 12.01.-17.01.2023г. включително и преминаване към неприсъствена форма на обучение за посочения период;

Това е решение, което е взето от Кризисния щаб, за да се ограничи разпространението на заболеваемостта между децата. Това решение ще бъде преведено в изпълнение чрез заповеди от страна на представителите на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. 

На 17.01.2023 г. Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към областния управител отново ще проведе свое заседание, на което, отчитайки последните данни, ще вземе решение за прекратяване или продължаване на грипната епидемия. В заседанието участие взеха областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова, заместник-областният управител Мария Ценова, кметове и представители на общини, ръководители на ЦСМП, РЗИ, РУО-Бургас, представители на болнични заведения и други институции.

Публикувахте от PoligrafF.net в Вторник, 10 януари 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега