Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обявиха три защитени зони в Черно море

Обявиха три защитени зони в Черно море

Целта на защитата на зоните е опазване и поддържане на типовете природни местообитания и видовете, техните популации и разпространение в границите им, за постигане и поддържане на благоприятното им природозащитно състояние в Черноморския биогеографски регион.

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповедите за обявяване на три защитени зони, попадащи изцяло в морските пространства на България – Защитена зона BG0001500 „Аладжа банка“, Защитена зона BG0001501 „Емона“ и Защитена зона BG0001502 „Отманли“. Целта на защитата на зоните е опазване и поддържане на типовете природни местообитания и видовете, техните популации и разпространение в границите им, за постигане и поддържане на благоприятното им природозащитно състояние в Черноморския биогеографски регион. 

Ще се осигури свързаността и целостта на мрежата от защитени зони в страната като част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“.Предмет на опазване в защитена зона „Аладжа банка“ са типовете природни местообитания Рифове и постоянно покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, както и местообитанията на видовете муткур (морска свиня, Phocoena phocoena), афала (Tursiops truncatus), карагьоз (дунавска скумрия, Alosa immaculata) и малък карагьоз (харип, Alosa tanaica). 

Зоната е с обща площ 6,6964 кв. км. Защитена зона „Емона“ е с обща площ 553,4528 кв. км. Предмет на опазване са отново типът природно местообитание - рифове и местообитанията на видовете муткур, афала, карагьоз и малък карагьоз.

Предмет на опазване в защитена зона „Отманли“ са постоянно покритите от морска вода пясъчни и тинести плитчини и местообитанията на видовете муткур, афала и карагьоз. Зоната е с обща площ 0,0883 кв. км. В трите заповеди са предвидени режими, с които се гарантира опазването на видовете и типовете природни местообитания, предмет на опазване в защитените зони.


Пълният текст на всяка една от заповедите е публикуван на страницата на Информационната система за защитените зони от екологична мрежа Натура 2000, където са налични и други свързани със зоните документи, включително стандартни Натура 2000 формуляри с данни и оценки, картен материал и  граници на защитените зони в цифров вид.

В публичния регистър за обявените защитени зони можете да намерите повече информация и бърза връзка към досиетата на защитените зони на страницата на Информационната система за защитените зони от екологична мрежа „Натура 2000“.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега