Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриха нов роботизиран телескоп в Националната астрономическа обсерватория Рожен

Откриха нов роботизиран телескоп в Националната астрономическа обсерватория Рожен

Модерното съоръжение влиза в действие 42 г. след откриването на обсерваторията.

Нов роботизиран телескоп на Института по астрономия - БАН бе официално открит днес на територията на Националната астрономическа обсерватория Рожен. Сред присъстващите на тържествената церемония, свързана с най-новата придобивка за астрономическата общност в България, бяха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, областни и общински ръководители, учени от България и Сърбия.

„Днес всички говорим за инвестицията, за уникалността на техниката. Заедно с това трябва да отчетем факта, че повече от 1/3 от посетителите тук са деца и ученици – това  дава увереност в утрешния ден и допълнителен смисъл на инвестицията“, каза проф. Цоков. Той поздрави екипа на обсерваторията, начело с доц. Никола Петров, за всичко, което правят и постигат през годините. 

Телескопът „AZ 1500”, с 1.5-м огледало, f/6, е изработен от австрийската фирма „ASA Astrosysteme GmbH“ по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН. По информация на министерството телескопът е на стойност 3,5 млн. лева.


Снимка: НАО Рожен

Наблюденията на новото съоръжение ще се осъществяват в напълно автоматизиран режим, без да се налага присъствието на оператор. Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с много прецизна компютърна система за насочване, която изключва отклоненията и необходимостта от допълнителни корекции. 

Най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопи – този с 2-м огледало, е монтиран в НАО Рожен в края на 1979 година. Официалното откриване на обсерваторията – най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура в България, е на 13 март 1981 г. НАО Рожен разполага и с други три телескопа: 50/70-см Шмит, 60-см Касегрен и 30-см телескоп MEADE за изследвания на Слънцето. В процес на изграждане е първата в Югоизточна Европа българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR, която се очаква да заработи през 2025 г.   

Във връзка с официалното откриване на новия телескоп, на 1 юли НАО Рожен няма да приема посетители. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега