Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започва Роженският събор в Родопите

Започва Роженският събор в Родопите

След деветгодишно прекъсване, днес започва най-мащабното издание на Роженския събор в Родопите. Събитието ще се проведе между 17-и и 19-и юли, под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Специално за откриването зазвучават 400 гайди. Начало на фестивала дават Валя Балканска заедно с гайдаря Петър Янев.

След деветгодишно прекъсване, днес започва най-мащабното издание на Роженския събор в Родопите. Събитието ще се проведе между 17-и и 19-и юли, под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Специално за откриването зазвучават 400 гайди. Начало на фестивала дават Валя Балканска заедно с гайдаря Петър Янев.

Общо над 8 100 ще бъдат участниците на четирите сцени – от конкурса и концертите, с 2 100 повече от 2000 и 2006 г. Те ще демонстрират таланта и възможностите на българското песенно и танцово изкуство. Всеки ден от 13:00 до 13:20 часа програмата на сцените ще спира, за да се извива право българско хоро, в което се очаква да се включат около 30 000 души.

Освен много фолклор в трите дни на Роженския събор ще има мобилни изложби за скотовъдството по нашите земи с над 300 породисти животни – овце, кози, коне, магарета, говеда и биволи, както и над 200 кучета от различни породи, сред които каракачанско куче. В Алеята на занаятите 65 майстори от цялата страна ще покажат изработвани от тях сувенири и предмети по старинни и арт технологии.

Предвидени са още изложения на млечни и месни храни от фермата, на специализирана техника и др. В програмата са включени фермерски състезания, народни борби, шоу с кучета, кулинарни шоута, нестинари, а вечерите ще завършват с грандиозни концерти, изпълнения на нестинари и народни веселби.

За първи път на Рожен ще има и ревю на автентични носии от цяла България. Колекцията е на Ангел Низамски и е събирана в продължение на 32 години. В ревюто ще бъде показана и съвременна мъжка мода с фолклорни мотиви.

Във връзка с провеждането събора 6 часа днес до 6 часа на 20-и юли се ограничава движението на моторни превозни средства по път ІІ-86 – от отклонението за к. к. Пампорово до село Соколовци. Алтернативният маршрут за движение на транзитния трафик е Проглед – к. к. Пампорово – Смолян – Соколовци и обратно.

За периода от 17-ти до 20-ти юли т. г. отпада забраната за движение на МПС над 3,5 т по път ІІІ-8641 Пампорово – Смолян. Очаква се движението по път II-86 Пловдив – Смолян да бъде натоварено и поради това на шофьорите на товарни автомобили се препоръчва да използват обходни маршрути:

- Пловдив – Кричим – Девин – Стойките – к. к. Пампорово – Смолян и обратно;
- Пловдив – Кърджали – Ардино – Смолян и обратно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега