Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отпускат до 4 500 лева кредит на лица без доходи за справяне с кризата

Отпускат до 4 500 лева кредит на лица без доходи за справяне с кризата

Министърът на финансите Владислав Горанов представи поредния пакет от мерки срещу финансовите последици от Извънредното положение и пандемията от Covid-19.

Министърът на финансите Владислав Горанов представи поредния пакет от мерки срещу финансовите последици от Извънредното положение и пандемията от Covid-19. Инструментите са 8 на брой и общата им стойност е 4.5 млрд. лева. Ето ги и тях:

Гражданите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, останали без доходи, ще могат да изтеглят до 4 500 лева безлихвен кредит. Тези заеми ще бъдат гарантирани от Българската банка за развитие. Те ще се отпускат с 1 година гратисен период и срок за издължаване до 5 години след изтичане на този гратисен период. До момента интерес към програмата са проявили 12 търговски банки в страната, уточни министърът.

"Тези лица трябва да имат отработени поне 5 работни дни в месец март, ако това е месецът, в който е пуснат в неплатен отпуск", уточни Горанов. Друго изискване е доходите на лицето да са спаднали с най-малко 20%. Кандидатстващите няма да дължат никакви такси по кандидатстване и могат да погасят задължението си предсрочно без наказателна лихва.

Кредити за ликвидна подкрепа на малките фирми също ще се отпускат с гаранция от Българската банка за развитие. Сред изискванията за отпускане на такъв кредит е наличието на спад на оборота за първото тримесечие на 2020 година, в сравнение с това на 2019 година. Срокът за кандидатстване по тази програма е до края на годината.

През "Фонда на фондовете" ще се отпускат микрокредити до 50 хил. лева, предназначени за подпомагане на малки и средни предприятия. Този инструмент вече е достъпен, подчерта финансовият министър. Гратисният период за тези кредити е до 24 месеца, в зависимост от договорните отношения, а лихвите са далеч под пазарните към момента.

Инструмент за капиталови инвестиции също е активиран през "Фонда на фондовете". От него ще могат да се възползват малки и стартиращи фирми, като средната инвестиция е около 800 хил. лева.

Очаква се от Министерството на финансите да изготвят комплект от видеоклипове и информационни съобщения, разясняващи процедурите по възползването на тези инструменти.

По 650 лева ще бъдат дадени на полицаите на първа линия под формата на "награди", обяви премиерът Бойко Борисов. По думите му, за целта ще бъдат заделени 10 млн. лева. Изплащането на тези награди ще стартира веднага.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега