Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Партньорството между България и Обединеното кралство става стратегическо

Партньорството между България и Обединеното кралство става стратегическо

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и Джеймс Клевърли, държавен секретар по въпросите на външните работи, Британската общност и развитието подписаха днес Съвместна декларация за стратегическо партньорство между Република България и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и Джеймс Клевърли, държавен секретар по въпросите на външните работи, Британската общност и развитието подписаха Съвместна декларация за стратегическо партньорство между Република България и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Официалната церемония се състоя в Лондон. 

„Днес е много важен ден в двустранните отношения между България и Обединеното кралство. Подписването на декларацията издига партньорството между България и Обединеното кралство на ново стратегическо ниво и е в полза на гражданите на двете страни. Тя е резултат от активната ни работа с британските партньори през последните няколко месеца.“, заяви Мария Габриел. 


Снимка: МВнР

Съвместната декларация олицетворява силната амбиция на двете страни за още по-силно сътрудничество в редица  ключови области - външна политика, политика за сигурност и отбрана; правосъдие и вътрешни работи; двустранно икономическо и търговско сътрудничество; технологии, наука, здравеопазване, образование, култура и околна среда. 

Мария Габриел специално подчерта важността на научните изследвания, иновациите и образованието. Именно те са посочени като ключова сфера на стратегическото партньорство. Например, може да се търси активизиране на съвместната работа в рамките на програмата „Хоризонт Европа“. 

България и Обединеното кралство ще работят също за увеличаване на академичната мобилност. Една от целите е взаимно признаване на националните документи, удостоверяващи завършени нива на училищно и висше образование. 

Мария Габриел подчерта също, че „ще бъдат положени всички усилия за ефективното изпълнение на заявените в документа приоритети“. Важна роля в това отношение ще играе ежегодния диалог между външните министерства на двете страни.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега