Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пеликани и щъркели обичат да нощуват на Атанасовското езеро

Пеликани и щъркели обичат да нощуват на Атанасовското езеро

Една от най-популярните влажни зони в България е Атанасовското езеро край Бургас. То е свръхсолено, с лиманен характер в северната си част и белези на лагуна в южната. Представлява уникална влажна зона, която предоставя редица екосистемни услуги – изключително богато биологично разнообразие, стопанско значение, културно значение, както и място за екотуризъм.

Всякагодина на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. През 1971 г.на същата дата в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони.Целта й е опазване и разумно ползване на тези местообитания на водолюбиви птици,отчитайки ги като международен ресурс. Българияе сред първите страни, присъединили се към Рамсарската конвенция, в сила от 24януари 1976г. 

Политиката за опазване иустойчиво ползване на влажните зони се изпълнява от МОСВ.Рамсарскитеместа в България са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”,“Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”,“Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и„Карстов комплекс Драгоманско блато”. Общата им площ е 49 912, 43 ха , което е 0.45% от територията настраната.   

Една отнай-популярните влажни зони в България е Атанасовското езеро край Бургас. То есвръхсолено, с лиманен характер в северната си част и белези на лагуна вюжната. Представлява уникална влажна зона, която предоставя редица екосистемниуслуги – изключително богато биологично разнообразие, стопанско значение,културно значение, както и място за екотуризъм. 

Атанасовско езеро еместообитание на едни от най-редките и приоритетни за опазване типове природниместообитания в България, а именно крайбрежните лагуни, с характерните за тяххалофитни (соленолюбиви) съобщества. Най-голямата площ от това приоритетноместообитание в България се среща тук. В езерото са установени 233 вида висширастения като тук е най- голямото находище за страната на европейската солянка/Salicornia europea/ и единственото значимо находище на морския пелин/Artemisia maritima/.

Атанасовско езеросе намира на прелетния път Via Pontica. До 240 000 щъркели, пеликани и жерави идо 60 000 грабливи птици прелитат ежегодно от тук по време на есеннатамиграция. Това е мястото с най-голяма концентрация в Европа по време на прелетза розовия пеликан /Pelecanus onocrotalus/ и къдроглавия пеликан (Pelecanuscrispus), тръстиковия блатар /ircusaeruginosus/, вечерната ветрушка/Falco vespertinus/ и на второ място след Босфора по концентрация намалкия креслив орел/Aquila pomarina/.  

Заедно с останалите Бургаски езера е едно от най-благоприятните места занощуване на пеликаните и щъркелите между делтата на Дунав и Босфора.Основното стопанскозначение на влажната зона е свързано с добива на морска сол. Значителна част оттериторията на езерото се използва като солници, но със запазен традиционенначин на солодобив. Това е причината за уникалната екосистема на това езеро,което е и място със значителни запаси на лечебна кал.Северната част наезерото е поддържан резерват от 1999 г. Малко известен факт е, че от 1984 г.езерото е обявено за влажна зона с международно значение по Рамсарскатаконвенция. През 2007 г. територията е включена и в мрежата Натура 2000.  

Влажните зони са екосистеми, в които водата е основниятфактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни ирастения. Те са блата, торфища, мочурища или открити водни площи, естествениили изкуствени, постоянни или временни, статични или течащи, сладки или солени,включително територии с морска вода, дълбочината на които при отлив ненадхвърля шест метра.  Влажните зони саедни от най-продуктивните екосистеми на Земята. Поддържат богатство отрастения, риби, земноводни, влечуги, птици, бозайници и безгръбначни. Иматизключително важна роля за кръговрата на водата като възстановяват воднитезапаси и подхранват подпочвените води. Особено ценна е способността им да пречистват преминаващите през тяхводи.

На много места по света се изграждат изкуствени блата с тази цел.Влажните зони предпазват от наводнения, като поемат голяма част отповърхностните води. В утайките им се задържат въглероден диоксид, метан и др.газове, затова са важни за смекчаване на климатичните промени. Имат голямастойност за живота на хората като водоизточник, място за риболов, събиране набилки, животновъдство и др. Плодотворните почви около тях са подходящи заземеделие. Предлагат добри условия за отдих и туризъм. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега