Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пет начина да се преборите с пролетната умора

Пет начина да се преборите с пролетната умора

Пролетната умора не е болест, но все пак е състояние на организма, което може да се регулира.

В първите дни от лятното часово време, вероятността да се „заразим“ с пролетна умора се увеличава, предупреждават лекарите. Още повече, предвид температурните амплитуди в момента. Причината за това е, че при смяната на сезоните, както и въртенето на стрелките на часовника, организмът ни има нужда от пренастройка. Пролетната умора е начинът на тялото ни да се избави от шока, който преживява по това време на годината.

Какво се случва всъщност? Тялото ни търси различни вещества, сред които и хормона на „щастието“ – серотонин, за да ни енергизира и подготви за сезона на активността, пробуждането и ускорения обмен на веществата. За производството му, обаче, е необходим сън. Това от своя страна отключва производството на мелатонин – хормонът на съня. Той се смята за един от виновниците за т.нар. „пролетна умора“.

Разбира се, за всяка болежка си има и лек. Макар пролетната умора да не е болест, тя все пак е състояние на организма, което може да се регулира. За целта специалистите ни съветват да спазваме няколко пролетни правила, които ще ни избавят от чувството за отпадналост и ще ни предпазят от депресивни състояния, за да се радваме на събуждащата се природа.

На първо място е диетата: отслабването и строгите режими са напълно противопоказни по това време на годината. Тялото ви тъкмо се е освободило от запасите, трупани зимата. Не бива да го подлагате на глад и мъчения, тъй като именно сега то се нуждае от най-богат набор от вещества. Осигурете си разнообразно меню, но без да прекалявате с нищо. Мюслите, яйцата, млечните продукти, плодовете и зеленчуците ще ви осигурят необходимите въглехидрати и белтъчини.

Да не забравяме и физическата активност. Тя е важна през цялата година, разбира се. Но в първите дни на пролетта, когато метаболизмът ви се забързва, а за да му помогнете и вие, можете да се подсигурите с подходящ режим на физическа активност. Дори да не ви се стои във фитнеса, пролетните температури навън предлагат чудесна възможност за разходка, игри на открито с приятели и/или децата, колоездене и др. Не е необходимо да отделяте време, което нямате. Само да съчетаете нормалната си рутина с повече активни занимания – зарежете автобуса и отидете пеша на работа, например.

Сутрин заложете на контрастни душове. Макар и малко стресираща за тялото ни, студената вода събужда организма, а в съчетание с горещи струи ще регулира телесната ни температура и ще ни „подгрее“ за летящ старт на деня. Съчетайте сутрешната си програма с 10 минути гимнастика, за да си осигурите необходимата енергия. Първата дама на САЩ – Мишел Обама, например, не веднъж е споделяла, че тренировката преди работния ден е единственото средство, което я зарежда с необходимата й енергия.

Не подценявайте и цветотерапията. Обличайте свежи цветове, заобиколете се с цветя у дома и на работното място. Нюансите имат изпитано влияние върху настроението и креативността ни. Освен това, дългите мрачни месеци ни правят по-меланхолични, също както тъмните цветове. Време е за пъстрота и усмивки.

Най-накрая, но не на последно място, създавайте си поводи за радост. Тя е изпитан лек срещу умората и тъгата. Разходката сред природата, екскурзията през уикенда, нов и любопитен курс, с който да се усъвършенствате или интересно хоби за свободното време, дори парченце шоколад следобеда ще окажат влияние върху настроението ви. Усмивките пък ще преборят всеки полъх на пролетна умора.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега