Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Подготвят нови условия за провеждането на ученическите екскурзии

Подготвят нови условия за провеждането на ученическите екскурзии

Към момента МОН е разработило примерни образователни маршрути, обхващащи цялата страна и които се използват по някои от националните програми, по които училищата получават финансиране.

Ученически екскурзии ще могат да се организират само ако по времето на пътуването се посетят няколко обекта, свързани с историята, археологията, културата или природните науки. Тази промяна се подготвя в Наредбата за ученическите пътувания, обяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков във Варна. Той посети Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" и Института по океанология "Фритьоф Нансен" към БАН. 

Към момента МОН е разработило примерни образователни маршрути, обхващащи цялата страна и които се използват по някои от националните програми, по които училищата получават финансиране. Сега се планира те да бъдат задължителни за всички пътувания, които училищата организират, за да се съчетават те с повишаване на познанията на децата в различни области, да се запознават и да преживяват България по различен начин, да придобиват впечатления на място за процесите в природата, но и за факти от културно-историческото ни наследство.

“Придобиването на знания чрез преживяване доказано дава много добри резултати. Затова искаме да насърчим училищата да посещават знакови обекти, свързани с нашата история и култура”, каза министър Цоков. По думите му и сега много училища включват такива обекти в организираните си пътувания. “Провеждат се десетки изнесени открити уроци и по този начин насърчаваме връзката между културните и научни обекти с образователната система”, обясни проф. Галин Цоков. 

Повече от 6 000 деца и ученици посещават годишно обсерваторията във Варна. В нея се организират както постоянни курсове за ученици, така и беседи за организирани посещения на училища от региона, стана ясно още по време на визитата му. 

МОН и Институтът по океанология ще си партнират в разработване и популяризиране на национална програма за морска грамотност. Това бе договорено по време на среща на министър Галин Цоков с изпълнителния директор проф. Атанас Палазов. Научната организация подготвя различни инициативи, свързани и с Десетилетието на ООН за науката за океана за устойчиво развитие.

От Института задълбочават връзките си с училищата и организират редица срещи и открити уроци в региона. “Заедно трябва да си партнираме, за да създадем възможност това да се случва в цялата страна, защото знанието за моретата и океаните е в основата на устойчивото развитие”, подчерта проф. Цоков. 


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега