Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Подновиха археологическите разкопки на крепостта Порос

Подновиха археологическите разкопки на крепостта Порос

Екип от археолози от Регионален исторически музей Бургас подновиха археологическите разкопки на крепостта Порос край бургаския квартал Крайморие. Те се провеждат за четвърта поредна година от директора на РИМ Бургас – Милен Николов и неговия заместник-ръководител на обекта - Доротея Гюрджийска.

Екип от археолози от Регионаленисторически музей Бургас подновиха археологическите разкопки на крепостта Пороскрай бургаския квартал Крайморие. Те се провеждат за четвърта поредна година отдиректора на РИМ Бургас – Милен Николов и неговия заместник-ръководител наобекта - Доротея Гюрджийска.

Това лято се проучва териториятаизточно от римската вила, разположена на самия морски бряг в северозападнатачаст на полуостров Форос. Останките от луксозната сграда са открити през 2013година като част от огромния археологически комплекс на крепостта Порос. Тойвключва крепостна стена, жилищни квартали, административни и пристанищнипостройки, епископска базилика и некрополи.

Още в първите дни навъзобновеното проучване са открити множество късноантични предмети, между коитомонети, фрагменти от накити и керамика. През този сезон археолозите се надяватда локализират още сгради от крепостта. Това ще спомогне за маркиране наисторическите процеси в тази част от територията на съвременната община Бургас.

Археологическите проучвания през2016 година отново са финансирани от „Форос Дивелъпмънт” АД и Община Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега