Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поморие се преклони пред лиричния гений Яворов

Поморие се преклони пред лиричния гений Яворов

Пейо Тотев Крачолов… Един син на майка България, родил се на 13 януари през далечната за нас 1878 година, превърнал се в гений на българската лирика

Пейо Тотев Крачолов… Един син на майка България, родил се на 13 януари през далечната за нас 1878 година, превърнал се в гений на българската лирика. Яворов… Личност, за която много думи могат да бъдат изречени и никога няма да са достатъчни. Неспокоен буден дух, за който нашият свят не се оказа достоен. Творец, пред когото трябва да помълчим и да благодарим. За неповторимия по богатство и дълбочина  стих, за ботевския копнеж по свобода, за безсъниците с име любов, майка, родина… Това е той – Яворов. Раздвоеният, страдащият, обичащият, лутащият се  в „свръхземните“ тайни на битието. Поет с живот, достоен за роман. 

Това е част от словото, което Сияна Христова – рецитатор и бивш възпитаник на СУ ‘Иван Вазов“ – Поморие написа и произнесе днес пред лика на поета по повод 145-годишнината от неговото рождение. На общоградско поклонение, организирано от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“ при паметника на Яворов, присъстваха заместник-кметът Янчо Илиев, общински съветници, общественици, читалищни дейци, директори на учебни заведения, преподаватели и ученици.

Всички те поднесоха венци и цветя в нозете на онзи, който не живя, а горя… Изстрадана е всяка дума, написана върху белия лист с мастило. Изживяна е. Затова и Яворов е връх в нашата литература – недостижим връх!
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега