Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правителството одобри проектозакона за противодействие на тероризма

Правителството одобри проектозакона за противодействие на тероризма

Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма.

Правителството одобри проекта назакон за противодействие на тероризма и предлага на Народното събрание да гоприеме.Законопроектът определя три нивана заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентнитеоргани за противодействие. Предвижда се Министерският съвет да осъществява общоръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия инационален план за противодействие на тероризма.

Националниятконтратерористичен център се разполага в ДАНС и предоставя информация накомпетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане назаплахи от тероризъм, в непрекъснат денонощен режим. Регламентира се иучастието на Въоръжените сили в противодействието на тероризма и впреодоляването на последиците от терористични актове. Определят се функциите наместните органи и структури в този процес.

В отделна глава е регламентиранапревантивната дейност. Тя включва анализ и оценка на рисковете,сътрудничеството и обмена на информация с компетентните органи на други държавии организации, изготвяне на планове на различни нива за противодействие натероризма и т. н.

Въвежда се задължение за собствениците и ползвателите насгради и съоръжения за обществено обслужване от първа-трета категория по ЗУТ,както и на училищата и детските градини, да разработват и прилагат мерки запротиводействие на тероризма. По отношение на лицата, за които има данни, за дасе състави обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористиченакт, се прилагат превантивни мерки за ограничаване на движението им и отнеманена лични документи. Подробно е описан редът, по който се прилагат превантивнитемерки, както и че подлежат на съдебен контрол.

Законопроектът въвежда основниправила за провеждане на антитерористична операция при наличието на данни законкретна заплаха от или при извършен терористичен акт. В тези случаи едопустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите.Допуска се и обявяването на извънредно положение с решение на Народнотосъбрание или с указ на Президента на Република България. Целта е да се дадепредимство на спасяването на човешкия живот и здраве.

Законопроектът предвижда същообезщетяване на физическите и юридическите лица при реално причинениимуществени вреди при или по повод извършване на нормативно установенитедействия за предотвратяване и пресичане на заплаха от тероризъм или запреодоляване на последствията от тероризъм.

Основните принципи, върху които еизграден законопроектът, са спазване на Конституцията, законите имеждународните договори, по които България е страна; зачитане и гарантиранеправата на човека и основните свободи; приоритет при спасяването на човешкияживот пред останалите дейности; сътрудничество с гражданите и технитеорганизации; откритост и прозрачност при провеждането на политиките запротиводействие на тероризма; централизирано управление и контрол надейностите; своевременен обмен на информация по компетентност; съгласуванопровеждане на дейностите за противодействие на тероризма.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега