Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Председателите на местните парламенти от Югоизточна България се срещнаха в Бургас

Председателите на местните парламенти от Югоизточна България се срещнаха в Бургас

Председателите на югоизточните общински съвети визираха сходни проблеми и предложиха различни начини за тяхното разрешаване – чрез обучения, обмяна на опит, консултации с различни експерти в конкретни области.

Бургас бе домакин на среща на представители на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България,на която бяха дискутирани предложения за подобряване работата на органите на местното самоуправление и надграждане на добрите практики в дейността им.Организатор на срещата бе Председателят на Общински съвет – Бургас – проф. д-р Севдалина Турманова, която е член на Управителния съвет на НАПОС. 

В началото на събитието тя запозна присъстващите с мащабния проект за създаването на Педиатрична болница в Бургас, който е приоритетен за града във сфера здравеопазване.Членовете на сдружението очертаха конкретни законодателни предложения в Закона за местното самоуправление, които да бъдат отправени до Народното събрание. Сред тях бе необходимостта от добре подготвени юридически кадри с цел подпомагане дейностите по изработването и промените на подзаконовите актове като наредби, правилници и др. решения.

Председателите на югоизточните общински съвети визираха сходни проблеми и предложиха различни начини за тяхното разрешаване – чрез обучения, обмяна на опит, консултации с различни експерти в конкретни области.Присъстващите се обединиха около идеята, че е необходимо да се излезе от закостенялостите на част от текстовете, които устройват закона за местното самоуправление и да се върви в посока по-гъвкави и съвременни решения в синхрон с новото време, в което живеем. 

Всеобщо е мнението, че е нужна по-голяма прозрачност, по-широка възможност гражданите да участват в управлението и намирането на добри решения посредством осигуряването на достъп чрез електронни и онлайн платформи.

Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България е основано преди 18 години. В нея членуват над 190 председатели на местни парламенти в България, като броят им ежегодно се увеличава с приемането на нови членове. На настоящото събрание към националната асоциация се присъедини и Председателят на Общински съвет – Сунгурларе - Ружди Хикмет Хаджен.

Сред основните цели на сдружението са сътрудничество и посредничество между общинските съвети при разработването на обща стратегия и реализиране на програми за укрепване на местното самоуправление и гражданското общество, както и за устойчиво развитие на органите за местно самоуправление; повишаване знанията и уменията на председателите на общински съвети и на общинските съветници с оглед по-силно и насочено към гражданите местно самоуправление; изучаване и разпространение на българския и чуждестранния опит в областта на местното самоуправление; разширяване и обогатяване на общественото разбиране за ролята и важността на местното самоуправление, както и участието на гражданите в него.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега