Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

При покупка на кола на старо, водачите може да плащат по-скъпа "Гражданска"

При покупка на кола на старо, водачите може да плащат по-скъпа "Гражданска"

Причината е новата система "бонус-малус".

Комисията за финансов надзор прие т.нар. система "бонус-малус", която ще обвърже цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" с поведението на водачите. Проектът на наредба и мотивите са публикувани на страницата на Комисията за финансов надзор за обществено обсъждане в рамките на 30 дни.

Същност

Предвидени са общо 20 класа, като базовият клас (8) е равен на базовата застрахователна премия – премията, както е определена от застрахователя без допълнителни изменения.

Налице са седем класа бонус (1-7), които ще се прилагат по отношение на собствениците на автомобили с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява.

Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се прилагат спрямо собствениците на автомобили с рисково поведение на пътя, спрямо които премията ще се увеличава.

Как ще работи системата?

С въвеждането си, системата ще постави на равни нога всички шофьори. Те ще бъдат записани под базовия клас 8. Година по-късно обаче нарушенията на пътя ще оскъпят полицата за рисковите шофьори с до 400%. Примерните пък ще могат да се възползват от до 25% намаление.

Рискове

Системата бонус-малус представлява хибридна система. При нея ще се следи както автомобила, така и водача. Това обаче означава на практика, че при покупка на кола на старо, новият собственик ще трябва да проследи поведението на предходния.

"Когато автомобилът втора ръка е бил управляван от водач с много провинения, това ще се отрази на размера на „Гражданската отговорност”. Ако новият собственик кара отговорно в продължение на една година, цената на „Гражданската отговорност” ще падне с 30%". За това предупреди Владимир Савов от Комисията за финансов надзор в ефира на NOVA.

Той поясни, че купувачите ще могат да правят справка за автомобила през системата на Гаранционния фонд. Очаква се, че тази система ще промени пазара на колите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега