Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Корсун: Мерките срещу коронавируса оказват ефект и върху грипа

Проф. Корсун: Мерките срещу коронавируса оказват ефект и върху грипа

Имунитетът, който е създаден в резултат на предишно заболяване, осигурява защита и срещу този генетичен вариант. Не така обаче стои въпросът по отношение на другите два генетични варианта – от Южна Африка и от Бразилия.

"Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно. Предишни сезони обикновено през този период на годината започваше грипната епидемия. В момента циркулацията на грипните вируси в цяла Европа е много ниска. През миналата седмица са доказани само 13 грипни вируса. Това се дължи на противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса. Явно те оказват ефект и върху грипните вируси". Това коментира в ефира на bTV проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести.

По отношение на новия вариант на коронавируса тя обясни, че при осем проби на хора, пристигнали от Великобритания, са доказани генетични промени, характерни за него. Специалистът припомни, че към момента данните сочат, че новият вариант е с 50% до 70% по-заразен. Относно твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че той е по-смъртоносен, проф. Корсун коментира, че увеличаването на смъртността се дължи не толкова на новия вариант, а на това, че болниците са препълнени и не могат да се оказват качествени медицински грижи.

„В САЩ очакват до края на март този вирус да стане доминиращ и там. Европейският център за контрол на заболяванията счита, че рискът от разпространението на този генетичен вариант е много висок“, поясни още специалистът от НЦЗПБ.

„Имунитетът, който е създаден в резултат на предишно заболяване, осигурява защита и срещу този генетичен вариант. Не така обаче стои въпросът по отношение на другите два генетични варианта – от Южна Африка и от Бразилия. Тези варианти също съдържат много голям брой генетични промени, но различни от тези на британския вариант. Някои от тях правят вирусите, способни да избягват имунитета, създаден от предишна инфекция. В този смисъл са възможни повторни инфекции в резултат на тези генетични варианти“, поясни проф. Нели Корсун.

За щастие на този етап южноафриканският вариант е много слабо доказан в Европа – само в 10 страни има единични случаи. Бразилският вариант пък изобщо не е доказан в европейските страни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега