Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проверяват 250 фирми за фиктивна складова наличност

Проверяват 250 фирми за фиктивна складова наличност

250 фирми в цялата страна ще бъдат проверени заради това, че отчитат складова наличност на стоки на обща стойност близо 30 млн. лв. Компаниите работят в цялата страна, търгуват със захар и захарни изделия, горива, напитки, плодове и зеленчуци. По счетоводни данни за тези фирми в складовете им би следвало да се съхраняват стоки на обща стойност 30 млн. лв., но по оценки на НАП по-голямата част от тях са продадени без документи

250 фирми в цялата страна ще бъдатпроверени заради това, че отчитат складова наличност на стоки на обща стойностблизо 30 млн. лв. Компаниите работят в цялата страна, търгуват със захар и захарни изделия, горива, напитки,плодове и зеленчуци. По счетоводни данни за тези фирми в складовете им биследвало да се съхраняват стоки на обща стойност 30 млн. лв., но по оценки наНАП по-голямата част от тях са продадени без документи.

Ревизорите на НАПработят по разкриването на типична схема за избягване на облагане, при коятопокупката на стоки се извършва при спазване на данъчните изисквания – сиздаване на фактура, но следващата препродажба става без документи, т.е без дасе отчете оборотът.През миналата година около 300 фирми сабили ревизирани заради подозрителни стокови наличности. В над 90% от случаитестоките не са били открити, като на нарушителите са съставени актове за над  15 млн. лв.

От НАП констатират също, черисковите фирми периодично „изписват“ стоките, издавайки фактури нанесъществуващи дружества или на фирми, които дори не подозират, че са станаликупувачи. Този опит за злоупотреба обаче се открива лесно, тъй като НАПразполага с компютърна система, която следи издаването и получаването на всякаедна ДДС фактура в страната. Системата автоматично генерира и списъци оттърговци, чиито документи не са осчетоводени от техните получатели.

От НАП уточняват, че ако в хода напроверките се установи, че стоките не са налични, ще бъдат възложени ревизии, скоито да се обложат недекларираните приходи, заедно с изтеклите лихви. Вслучаите на избягване на облагане в особено големи размери, данните ще бъдатпредадени в Прокуратурата, за започване на наказателно преследване. Освен тезиконтролни действия, са предвидени и ревизии на дружества по Закона за корпоративнотоподоходно облагате, за които е установено, че отчитат големи обороти, но няматизвършвани ревизии скоро.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега