Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Птиците предвестници на зимата вече са в езерата на Бургас

Птиците предвестници на зимата вече са в езерата на Бургас

Няколко вида птици, които посещават езерата на Бургас само през зимата вече са тук.

Няколко вида птици, които посещават езерата на Бургас само през зимата вече са тук. „През последните дни на миналата седмица видяхме във водите на Вая 214 тръноопашати потапници”, споделя Владимир, който следи промените във видовия състав и числеността на птиците в езерата.

„През останалата част на годината видът не се среща у нас. Тръноопашатите потапници ще останат край Бургас до началото на пролетта, когато отново ще поемат на път към местата, където ще отгледат поредното си поколение”, допълва той.

Пак сред синьо-зелените води на Бургаското езеро са наблюдавани близо 25 000 кафявоглави потапници, които за сега са най-многочислените представители на зимата в Бургас.  Повече от 50 000 екземпляра от няколко вида са регистрирани по време на  мониторинга, извършван от Българско дружество за защита на птиците към проект „Живот за Бургаските езера” на програма Life+ на ЕС.

В Бургас са пристигнали и първите големи белочели гъски. Те ще останат да зимуват край езерото Вая и язовир Мандра. Само един екземпляр от застрашения от изчезване вид – червеногуша гъска е видян да се храни на ниви около езерата. Идващата от север зима вече се усеща в страната ни. Сред нейните предвестници са още червеногушият гмуркач, четирите ушати гмурци, червеноклюната потапница и 70 тундрови лебеда, които са успели да разпознаят участниците в наблюденията.  Това са все видове, които са стигнали до езерата на Бургас, защото на север температурите вече са неблагоприятни за тях и не позволяват намирането на нужната им  храна.

За всички, които обичат да наблюдават птици в тяхната естествена среда, най-вълнуващото наблюдение от последните дни е това на сив жерав сред водите на Атанасовско езеро. Самотната птица се е хранела, кацнала на нива близо до  лагуната. Числеността на водолюбивите птици, които зимуват в езерата на Бургас, ще продължи да се увеличава.

С падането на температурите все повече птици от север ще намерят убежище и храна в езерата Вая, Атанасовско и комплексът от водоеми „Мандра – Пода”. Точната им цифра ще бъде отчетена през януари, когато ще се проведе среднозимно преброяване на водолюбивите птици в цяла Европа.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега