Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Солничар за един ден" - най-голямата атракция на Фестивала на солта

"Солничар за един ден" - най-голямата атракция на Фестивала на солта

Макар че е събитие и от миналогодишната програма на Фестивала на солта, голямата купчина със сол в производственото хале на Солниците привлече най-много посетители, а възможността да товариш дървената количка с продупчена солничарска лопата се оказа забавна и за децата и за по-големите.

Макар че е събитие и от миналогодишната програма наФестивала на солта, голямата купчина със сол в производственото хале наСолниците привлече най-много посетители, а възможността да товариш дървенатаколичка с продупчена солничарска лопата се оказа забавна и за децата и запо-големите.

В същото време халето стана арена на изкуство, свързано със сол ина детска игра за строеж на град на мечтите.С чаша студено вино в халето бе открита изложбата СОЛ II, която е от три части –СОЛ 1 – ВОДИ с акварели от ръжда, създадени от различните по соленост води наБургаските езера и Черно море, СОЛ 2 – СЛЕДИ с платна, нарисувани със сол,вместо с бои и СОЛ 3 – ГРАНИЦИ за водата, която носи и изтрива солта.

„Ние смесолени същества, …. живеем в свят, пълен със соли, живеем живот с вкус на сол,търсим солта на живота ….“ - каза младата авторка Мариана Сърбова по време наоткриването.Фестивалът, който се провежда на брега на лагунатаАтанасовско езеро продължи с кулинарна дегустация и всички гости останахаочаровани от изкушенията с новата гурме сол, добита само преди седмица отезерото.

Най-вълнуващи споредопиталите бяха кошничките с тофи крем, посипани с розовата сол, но също така карамелените  бисквитки с  орехи и солените крекери. Всекижелаещ получи и подробна рецепта, за да приготви изкушенията и в домашниусловия.Докато децата се занимаваха с био игри – правеха решетки насолта и птици, по-големите пускаха хвърчила на брега на морето или създавахагигантската арт птица чрез папие маше, възрастните се топяха в басейните с лугаи се мажеха с лечебна кал, а любопитните пазаряха бургаска сол, козметичнипродукти с наша луга, тениски, значки и даже определители на птици.

Пак в халето сред купчината със сол беше монтирана еднанеобикновена авторска инсталация на Think Forward,наречена SALGHT, която изследва взаимодействието на солта със светлина, както икачествата на солта като материал за продуктов дизайн. ГалинаМилкова (архитект) и Недко Николов (дизайнер) от Think Forward започват ново начинание - изследване и интерпретация на типични местни производства и продукти, първият от които е точно солта.

Вторият ден на Фестивала на солта завърши вмузикалната компания на „Акустик пойнт“ на фона на залязващото над езеротослънце, глутница изгладнели комари и невероятните вокални изпълнения на Марианаи Венци. Екипът на проект „Солта на живота“ благодарина всички, които се включиха във фестивала, особено много на тези, коитопристигнаха до мястото на събитието с велосипеди или пеша, както и на всичкиавтори и доброволци, които помогнаха Фестивалът да се случи по този лежерен иособено приятен начин.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега