Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Районна прокуратура протестира домашния арест, наложен на трима бургазлии за изнудване

Районна прокуратура протестира домашния арест, наложен на трима бургазлии за изнудване

Във внесения протест е посочено, че съдът правилно е определил, че са налице достатъчно данни за формиране на обоснован извод за осъществяване на престъпленията, за които трите лица са обвинени. Въпреки това в определението не са отчетени важни обстоятелства, чувствително завишаващи интензитета на опасността за извършване на ново престъпление от страна на обвиняемите лица.

Районна прокуратура– Бургас протестира определение на съда, с което бе взета мярка за неотклонение„домашен арест“ по отношение на И.П., Б.Д. и Т.П, което датира от 13.05.2022 г. 

 И.П., Б.Д. Т.П. саобвинени за това, че противозаконно са принуждавали друго лице да извършидействие против волята му – да поеме имуществено задължение в размер на 1200лева на месец. За да се случи това, пострадалият е бил заплашван с нанасяне нателесни повреди. Престъплението е осъществено в периода от  20.12.2021 г.до 11.05.2022 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.214, ал.1 от НК.Престъпното деяние е извършено при условията на продължавано престъпление и присъучастие между обвиняемите. Всеки от тях е имал определена роля. И.П. е билподбудител, а Б.Д. и Т.П. са действали като извършители. 

 И.П. е привлечен вкачеството на обвиняем и за това, че противозаконно принудил друго лице даизвършва действия против волята си – да купува от него и да продава в неговаполза наркотични вещества, като употребил заплашване с обезобразяване и палежна автомобила на пострадалия. Престъплението е осъществено на 20.12.2021 г. вгр. Бургас. То е квалифицирано по чл.143, ал.1 от НК. 

Във внесенияпротест е посочено, че съдът правилно е определил, че са налице достатъчноданни за формиране на обоснован извод за осъществяване на престъпленията, закоито трите лица са обвинени. Въпреки това в определението не са отчетени важниобстоятелства, чувствително завишаващи интензитета на опасността за извършванена ново престъпление от страна на обвиняемите лица. 

Обвиняемият Б.Д. еосъждан през 2016 г. за причинена „средна“ телесна повреда. По отношение нанего се води и друго досъдебно производство за осъществена принуда, сизползване на нож, както и за причиняване на телесна повреда, чрез нанасяне наудари с юмруци. Факт който не е отчетен в съдебното определение. 

Обвиняемият Т.П. емногократно осъждан за различни престъпления. Търпял е и ефективно наказание„лишаване от свобода“. Престъпната му деятелност е започнала още докато е билнепълнолетен, когато е осъден за осъществен грабеж. Тези характеристични даннипротиворечат на извод на съда, че по отношение на Т.П. не е налице високастепен на лична опасност. 

Възможносттаобвиняемият И.П. да извърши ново престъпление също е голяма. Спрямо него севоди производство за лидер на ОПГ в Специализирания съд в гр. София. Периодътна неговата инкриминирана дейност по настоящото досъдебно производство епо-дълъг от този на другите обвиняеми лица, което води до извод, че тойпървоначално сам е извършвал престъплението. 

В протеста епосочено, че взетата мярка за неотклонение „домашен арест“ не е адекватна и подруга причина. Престъплението изнудване е извършвано и по телефона. С такаопределената мярка за неотклонение всеки от обвиняемите лесно би се сдобил стелефон и би имал възможност да осъществи контакт със свидетели, част от коитоса непълнолетни. Така би могъл да осъществи влияние върху тях, извършвайкипрестъпление срещу правосъдието.  

Протестът наРайонна прокуратура – Бургас трябва да бъде разгледан от компетентния за товаОкръжен съд – Бургас. Съдебното заседание е насрочено за 20.05.2022 г. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега