Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Разсадник в сърцето на Странджа отглежда редки растения

Разсадник в сърцето на Странджа отглежда редки растения

Не е нужно да пребродиш Странджа, за да видиш калуна, пирен или чашковидна звъника. Отскоро, туристите могат да се запознаят с част от неповторимото природно богатство на Природния парк в разсадника за редки растения в местността „Качул” до с. Граматиково. Той бе създаден със средства от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.” и в него вече се отглеждат 11 защитени вида.

Не е нужно дапребродиш Странджа, за да видиш калуна, пирен или чашковидна звъника. Отскоро,туристите могат да се запознаят с част от неповторимото природно богатство наПриродния парк в разсадника за редки растения в местността „Качул” до с.Граматиково. Той бе създаден със средства от Оперативна програма „Околна среда2007 – 2013 г.”  и в него вече сеотглеждат 11 защитени вида.

Сред тях е прочутата странджанска боровинка,известна още с името кавказка, която има същите вкусови и лечебни качества каточерната боровинка, но за разлика от нея,достига 3 метра височина. Растението е под защита на Закона за биологичноторазнообразие и се среща само в сенчестите гори на Природнияпарк.

В местността „Качул“ се отглеждат и пролетна циклама, лъжник –странджански дъб, странджански чай, багрилна звъника, тис, търилово ботурче истранджанско сапунче. Целта ев бъдеще отРазсадника дасе попълват естествените находища на тези редки видове в планината.  Той може да серазглежда и като генетична банка, позволяваща обменана материал с подобни банки в Европа, сцел научни изследвания.

Природен парк„Странджа“, който заема над 1% от територията на страната, се определя катосъкровищница на българската природа. На територията му са установени над 1700вида висши растения. От тях над 300 вида са определени като значими вмеждународен план, защото са редки и застрашени от изчезване. Някои катоСтранджанското великденче и Странджанското подрумиче, се срещат само тук вцелия свят, а за други Странджа е единственото им българско местообитание. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега