Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РЗИ регистрира пет случая на Марсилска треска от началото на месеца

РЗИ регистрира пет случая на Марсилска треска от началото на месеца

Въпреки ранния старт на кампанията за обработка срещу комари и кърлежи, обилните дъждове от своя страна продължават да спомагат за увеличаване популацията на вредните насекоми. Освен неприятни, ухапванията им могат да бъдат и много опасни, алармират медици. Само от началото на месеца Регионалната здравна инспекция е регистрирала пет случая на Марсилска треска и един на Лаймска болест, чиито преносители са именно кърлежите.

Въпреки ранниястарт на кампанията за обработка срещу комари и кърлежи, обилните дъждове отсвоя страна продължават да спомагат за увеличаване популацията на вреднитенасекоми. Освен неприятни, ухапванията им могат да бъдат и многоопасни, алармират медици. Само от началото на месеца Регионалната здравнаинспекция е регистрирала пет случая на Марсилска треска и един на Лаймскаболест, чиито преносители са именно кърлежите.

От началото нагодината досега са регистрирани общо 12 случая на Марсилска треска и 5 случаяна Лаймска болест. Първите са установени още през април, сочат справките наРЗИ. Марсилската треска представлява остро инфекциозно заболяване, най-честопренасяно от т. нар. „кучешки кърлеж“. Симптомите включват висока температура, мускулнии ставни болки, отпадналост.

Лаймската болестсъщо е инфекционзо заболяване, чиито симптоми включват висока температура,втрисане и дори депресия. Болестта засяга както сърдечно-съдовата, така ицентралната нервна система. Лаймската болест също се разпространява най-честоот кърлежите, чието ухапване е сравнително безболезнено, поради което болесттасе установява едва щом започне да прогресира.

Лекарите съветватда избягваме местата, където кърлежите се развъждат като поляни, необработенипаркови пространства и т.н. След излизане на вън е важно да проверим кожата натялото си за ухапвания и, в случай че видим такова, да се обърнем към медицинсколице.

Освен това, желателно е домашните любимци да се третират с препарати,отблъскващи вредните насекоми. Подобни се продават и за хора, като най-често сенанасят върху тялото като крем или спрей.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега