Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Седем храни, които подсилват паметта

Седем храни, които подсилват паметта

Предлагаме Ви списък със седем храни, които подобряват способността ни да запомняме и съхраняваме информация.

Един от най-често даваните съвети за подсилване на паметта е достатъчното пълноценен сън. Освен почивката, обаче, важна е и храната. Предлагаме Ви списък със седем храни, които подобряват способността ни да запомняме и съхраняваме информация.

1. Ягоди, къпини и боровинки - паралелни изследвания на американски и британски учени доказват, че тези плодове забавят отслабването на паметта с до 2 години и половина. Тайната е в екстракти с антиоксидантно и противовъзпалително действие, които стимулират мозъчните клетки и подобряват координацията и паметта.

Снимка:Bruno/Germany/Pixabay 

2. Спанакът също спада към предпочитаните храни за подсилване на паметта. Действието на листните зеленчуци в този случай е по-силно, отколкото при мускулите на Попай. Причината отново са антиоксидантите, които пречистват организма от свободните радикали и помагат в борбата с уврежданията на мозъчните клетки.

3. Рибата и морските дарове, богати на Омега 3 също отдавна са известни като подсилващи паметта храни. Консумацията на подобни продукти, минимум веднъж седмично, води до 12% подобрение на паметта и до 60% намаление на риска от Алцхаймер.

Снимка: cattalin/Pixabay

4. Прясното грозде и гроздовият сок съдържат полифеноли, които също действат антиоксидантно и противовъзпалително, грижат се за здравето на клетките ни и помагат на мозъка да функционира правилно. При експеримент с възрастни доброволци се наблюдава подобрение на речта и когнитивните функции.

5. Фолиевата киселина и антиоксидантите в червеното цвекло също го нареждат в списъка с храни, полезни за паметта. Освен това има куп други положителни ефекти върху здравето на човека.

6. Натуралният шоколад подобрява кръвоснабдяването в мозъка, особено ако се консумира горещ, в разтопено състояние. Това спомага за успешното възприемане и запаметяване на информация, показват изследвания на харвардски учени. Освен това, какаото подобрява и настроението, а винаги е по-лесно да запомним с усмивка.

Снимка: elsenaju/Pixabay
7. Бобът и бобовите растения като леща и грах балансират кръвната захар и осигуряват необходимото на мозъка гориво, за да функционира правилно. Освен това, тези зеленчуци са стабилен източник на енергия.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега