Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Шест храни за есенно пречистване на организма

Шест храни за есенно пречистване на организма

Детоксикацията представлява пречистване на организма чрез прием на определени храни и напитки, които имат антиоксидантно действие, спират възпаленията и подсилват здравето на целия организъм.

Детоксикацията представлява пречистване на организма чрез прием на определени храни и напитки, които имат антиоксидантно действие, спират възпаленията и подсилват здравето на целия организъм. Преходните сезони са най-подходящи за подобни режими, тъй като тогава тялото ни е подложено на най-голям стрес.

В ежедневието ни организмът ни се затлачва с какви ли не вредни вещества, най-вече заради нездравословния начин на хранене. Важно е, когато предприемете детокс режим, поне за седмица да елиминирате от дневния си пример вредните храни. Заложете на домашно приготвени салати и ястия, гответе на фурна или пара, въздържайте се от вредни мазнини и изкуствени овкусители. Не забравяйте и богатите смуутита.

Джинджифилът е сред онези продукти, които са толкова богати на полезни свойства, че няма как да ги пропуснем в детокс системата. Лютивите корени се отразяват добре на отделителната система, освен това регулират и кръвната захар. Парещият вкус на чая с джинджифил ни кара да се изпотяваме и така изхвърляме токсините и с потта. Можете, обаче, да го прибавите и към любимата си супа, към сутрешния шейк, или в дресинга на салатата.

Зелето и листните зеленчуци също са добър съюзник в пречистването на организма, особено приготвени на пара. Флаваноидите в тях комбинират антиоксидантно и противовъзпалително действие, освен това пречистват кръвта от натрупаните захари и холестерол. Фибрите пък се грижат за стомаха и отделителната система. Можете да залозите на зелето и листните зеленчуци като основа за супа, сурови като салата или в здравословен шейк.

Едно от съкровищата на сезона е червеното цвекло.  То също има мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Фолиевата киселина, фибрите и калият помагат в периода на детоксикация. Важно да се знае е, че полезните вещества намаляват, а ефектът отслабва при термична обработка. Комбинирайте цвеклото с морков и ябълка за витаминозен сутрешен фреш, или пригответе на пара/бланширайте цвеклото и направете салата/гарнитура.

Някои народи наричат нара ”вълшебният плод”. Причината е, че в зрънцата му се съдържат куп витамини и други полезни вещества. Плодът е известен със свойството си да намалява холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания и помага в горенето на мазнини. Пригответе сок от нар, или прибавете зърната към салата или сос.

Макар чипсът да не е сред най-полезните храни, печените и варените сладки картофи са сред най-популярните продукти за детоксикация. Те са богати на витамин А, антиоксиданти и имат ниско съдържание на калории, но са достатъчно хранителни. Сладките картофи съдържат съединение, което намалява захарта в кръвта по естествен път, а фибрите в тях се грижат за стомашно-чревния тракт.

Лютивите люспи на лука също спадат към списъка с детокс храни. Луковиците на този зеленчук са богати на флаваноиди и полифеноли, които са важни за нормалното функциониране на организма ни. Освен това, лукът върви с почти всички ястия и салати и лесно може да го включите в ежедневния си режим. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега