Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съкровищницата на Бургаския музей отваря за посетители

Съкровищницата на Бургаския музей отваря за посетители

Нова експозиционна зала ще отвори врати за посетители на 11.08.2014 г., понеделник, от 17:30 ч в Археологическия музей в Бургас на бул. Богориди 21.

Нова експозиционна зала ще отвори врати за посетители на11.08.2014 г., понеделник, от 17:30 ч в Археологическия музей в Бургас на бул.Богориди 21. Ще бъде представена изложба от златнии сребърни антични накити като тези на жрицата Лесескепра от Анхиало (днешно Поморие),чрез които посетителите ще се запознаят с древните култури, процъфтяващи поземите около Бургаския залив. 

Наред с тях ще бъдат представении различни разменни средства, илюстриращи поминъка  и търговията на народите, населявали земитени -  домонетни форми като медния слитъкот Маслен нос и пари-стрели, римски републикански и императорски сребърнимонети, колективна находка от златни  монети – статери, на Александър ІІІ Македонскии Филип ІІ Македонски, сребърни тетрадрахми, драхми и оболи от гръцките колонии, златни византийски солиди и номизми,сребърни монети на средновековните български царе, сребърни европейски монетиот ХVІ-ХVІІ в., осемреалови сребърни монети, отсечени в Мексико – т.нар.„пиратски талери”, и мн.др. По същество изложбата представя историята намонетите през вековете – от най-древните времена, когато хората са разменяли помеждуси просто парчета метал, до изящните монети от ХVІІ-ХVІІ век. 

Почти всички експонати ще бъдатпоказани за пръв път пред публика. Те се съхраняват във фондовете на Бургаскиятмузей, като някои от тях са престояли там повече от 50 години без никога да сапредставени пред обществеността. Всички археологически артефакти са открити повреме на проучвания в обекти в Бургаска област или са откупувани през годинитеза музейните фондове. 

Идеята за подобна експозиция естара, но проблеми с реализацията и най-вече обезопасяването й я забавиха въввремето. Преди броени дни приключи модернизацията на музейната зала, в която приспециални мерки за сигурност ще бъдат експонирани съкровищата. 

Археологическият музей в Бургасработи с удължено лятно работно време: понеделник-петък от 09:00-19:00 ч,събота и неделя от 11:00-19:00 ч. Предлагат се и комбинирани промоционалнибилети за посещение на два или три музея с намаление. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега