Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Странджански села привличат туристи с автентична седянка и работилница за вълна

Странджански села привличат туристи с автентична седянка и работилница за вълна

Странджанското село Бръшлян привлича 14 000 чуждестранни туристи всяко лято с уникалната си архитектура, съхранена природа и автентични обичаи.

Странджанското селоБръшлян привлича  14 000чуждестранни туристи всяко лято с уникалната си архитектура, съхранена природаи автентични обичаи.  С 15-годишниятопит за развитие на селски туризъм  вархитектурния резерват се запознаха група ученици от Бургас, Царево иАйтос. 

Посещението им в с. Бръшлян бешеорганизирано от Дирекцията на Природен парк Странджа и Сдружение „Фар”, и есвързано с една от основните  цели на международнияпроект Be Natur  и -  да се повиши осведомеността завъзможностите  за развитие на устойчивтуризъм в зоните от Натура 2000 мрежата и Парк Странджа. Учебното пътуваневключваше посещение на места, свързани с развитието на устойчив туризъм в Странджаи срещи с местни хора, които споделиха своя опит в привличането на все повечегости на планината.

Младите природолюбители присъстваха на автентична странджанска седянка, с която жените отфолклорната група от селото посрещнат чуждите туристи. Наричания и пролетниобичаи бяха показани в селскостопански музей на традиционното земеделие. Посещението имвключваше още разглеждане на реставрираното килийно училище- архитектурен икултурен паметник, което се помещава  впристройката към църквата “Св. Димитър”. Училището е основано през 1871 година,след като България получава църковна независимост. В местността до Параклис “Св. Пантелеймон” край Бръшлянучениците се включиха в игри сред природата и поеха енергията на вековнитедървета. 

На втория ден от обучителното пътуване учениците посетихаработилница за вълна при Сдружение „Златното руно” – с. Звездец. Жените отМалкотърновското село ръчно предат, а после багрят с естествени бои продукциятаси в работилница. По примера на жените от с. Бръшлян, те се опитват дапривличат туристи.Международният проект BE-NATUR – „По-добро управление и прилаганена мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000”, се финансира поОперативна Програма „Югоизточна Европа”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега